Designer – Julia

https://www.youtube.com/watch?v=Id0_xiAO_2s

FRÅGOR OM YRKET

Vad har en designer för inkomst?
Ingångslönen är ca 20 000 kr. Medianlönen efter tio år ligger runt 35 000. Hantverksinriktade designer tjänar ofta mindre (20-25 000) än konsulter (28 000 – 40 000). Som egen företagare kan du tjäna hur mycket eller lite som helst, det beror på hur duktig du är och hur mycket du säljer.

Vad har en designer för huvuduppgifter?
En designer tar ställning till form och färg, vilket material som ska användas, hur produkten ska anpassas till användaren, produktionsmetod och kostnad för framställning. Designern tar även fram prototyper och modeller.

Vad finns det för utbildningar?
Beckmans respektive Konstfack i Stockholm, Designhögskolan i Umeå, HDK i Göteborg, Lunds Tekniska Högskola, Växjö universitet, Textilhögskolan i Borås, ett magisterprogram vid högskolan i Kalmar. Grafiska Institutet vid Stockholms universitet leder också ofta till arbete med design. Dessutom finns privatskolor som Berghs i Stockholm, KY, folkhögskolor, mm.

Hur ser framtiden ut?
En tydlig utveckling är att det behövs fler designer som kan designa tjänster, inte bara produkter. I dagsläget finns ett överskott på traditionella designers som väntas öka de närmsta fem åren. Däremot är det redan idag stor brist på designers med hög strategisk kompetens och med god kunskap inom angränsande områden som marknadsföring, ekonomi och strategi. Denna brist kommer att vara ännu större på fem års sikt då utbildningarna inte ännu hunnit anpassa designutbildningarna till kraven som ställs av på den moderna designmarknaden.

Är det smart att utbilda sig utomlands?
Ja, av många skäl. För din personliga utveckling men även rent professionellt – influenser från andra kulturer anses mycket meriterande. De etablerade designskolorna utomlands har mer strategiska och breda utbildningar än de svenska.

Vilka personliga egenskaper är viktiga för att lyckas som designer?
Du bör vara en kreativ och skicklig gestaltare. Samarbets- och inlevelseförmåga, flexibilitet och förståelse för andra människors sätt att leva är viktigt. Att du är nyfiken på nya områden och människor är nästan en förutsättning. Har du lätt för att analysera och dra slutsatser underlättar det mycket.

Vad finns det för olika slags designer?
Industridesigner, interaktionsdesigner (hur en webbplats blir klickvänlig eller hur en bildörr ska låta när den slår igen), grafisk designer, modedesigner, möbeldesigner, produktdesigner som på filmen, webbdesigner, med flera.

Du gillar kanske också...