Målare – Johan

https://www.youtube.com/watch?v=DMAZ0v3Bgvk

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli målare?
Det finns tre huvudsakliga tillvägagångssätt för att bli målare:
1. Det vanligaste sättet är att man går en treårig gymnasieutbildning. Det första året är gemensamt med andra grenar inom bygg. Andra och tredje året koncentreras på måleriutbildningen. Efter gymnasiet går du en tvåårig, betald lärlingsperiod ute på ett företag. Därefter genomför du ett gesällprov, som är ett bevis på att du uppfyller branschens krav på yrkeskunnande.
2. Ett annat sätt att utbilda sig till målare är s.k. traditionell lärling.
3. Ett tredje sätt är vuxenutbildning för målare s.k. vuxenlärling.

Vad tjänar man som målare?
Genomsnittslönen för en färdigutbildad målare är 23.400 kr i månaden. Men du får lön redan under den 2 åriga lärlingstiden. Har du gått måleri på gymnasiet så är ingångslönen ca 16900 kr i månaden.

Hur ser framtiden ut för målare, kan man utvecklas inom yrket?
Som färdigutbildad målare har du möjlighet att specialisera dig inom till exempel dekorationsmåleri, färgsättning, inredning eller försäljning. Som färdigutbildad målare har du även goda möjligheter att jobba utomlands. Svensk utbildning har ett mycket gott rykte och du kan fritt söka arbete inom nästan hela Europa. De senaste åren har det skett ett stort uppsving och inredning och design blir allt populärare. Intresset för måleri, färg och form ökar hela tiden.

Vilka persoliga egenskaper behöver man för att trivas med yrket?
Ska du lyckas som målare krävs det att du är praktiskt lagd och kan ta eget ansvar.

Du gillar kanske också...