Plattsättare – Johannes

https://www.youtube.com/watch?v=_JqouzXcE5c

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli plattsättare?
Man behöver gå en treårig gymnasieutbildning med inriktning bygg. Därefter går man en utbildning som lärling på en arbetsplats under cirka 2 1/2 år.

Hur ser framtiden för plattsättare ut? Finns det utvecklingsmöjligheter?
Framtiden ser ljus ut och det finns gott om jobb. Många plattsättare väljer att starta eget, annars kan man vidareutbilda sig till byggnadstekniker eller byggnadsingenjör på högskola. Då bör man välja Matematik B (50 p) och Engelska B (100 p) som individuellt val på gymnasiet.

Vilka personliga egenskaper är önskvärda för att bli en bra plattsättare?
En plattsättare måste vara noggrann. Plattorna ska sättas i rätt mönster, med rätt sorts lim och fogarna ska härda på rätt sätt. Många plattsättare har jobbat som murare tidigare. Det är också en fördel om man har lätt för att samarbeta med andra människor.

Vad tjänar en plattsättare?
Löner beror lite på var i landet man jobbar, men generellt tjänar en lärling runt 100 kronor i timmen. Om man är fast anställd med ett par års yrkeserfarenhet tjänar man cirka 25.000 kronor i månaden.

Du gillar kanske också...