Svetsare – Karl

https://www.youtube.com/watch?v=olLBHd9922Q

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli svetsare?
Antingen kan man gå en treårig gymnasieutbildning på industriprogrammet med inriktning plåt och svets, gå som lärling eller läsa en eftergymnasial KY- utbildning.

Vad tjänar man som svetsare?
Ingångslönen ligger runt 18 000 kronor, efter tre år i yrket tjänar man mellan 21 000-22 000 i snitt. Mer kvalificerade uppgifter leder givetvis till högre lön. Just nu är det arbetstagarnas marknad!

Hur ser framtidsutsikterna ut för svetsare och finns det några utvecklingsmöjligheter inom yrket?
Framtidsutsikterna är mycket goda, det utbildas för få svetsare idag och det är lätt att på jobb! Det finns stora utvecklingsmöjligheter inom de olika företagen i branschen. Som anställd kan man utvecklas genom att avlägga licensprover som i sin tur leder till att man kan klara mer avancerade arbetsuppgifter, till exempel som att svetsa under vattnet på en oljeplattform i Nordsjön!

Vilka personliga egenskaper behöver man ha för att bli en framgångsrik svetsare?
Till att börja med ska man kunna läsa, skriva, räkna och behärska engelska. Personliga egenskaper som är bra är noggrannhet, kvalitetstänk, samarbetsförmåga, att man är serviceinriktad, gilla problemlösning, vara kreativ och tycka om att arbeta självständigt.

Du gillar kanske också...