YRMiS nyhetsbrev – december 2011

91_GamlebygymnasietDet våras för skolfilmer

På Gymnasiemässan i Stockholm i slutet av november var intresset stort bland gymnasieskolor från hela landet att få visa upp sin skola på film. Har ni en egen, färdig film publicerar vi gärna den gratis fram till årsskiftet, helt utan förpliktelser. Alla besökare på YRMiS som funderar på vilken utbildning de ska välja kommer att ha glädje av att se hur olika skolor arbetar och ser ut. Vill skolor efter nyår fortsätta att ligga kvar på plattformen över gymnasievalet och hela vårterminen 2012 kostar det 5000 kronor.

Flera lärare och Studie- och Yrkesvägledare har köpt en eller flera av YRMiS yrkesfilmer på DVD för att använda i undervisningen. Maila info@yrmis.se om ni vill köpa en eller flera yrkesfilmer på DVD så skickar vi dem omgående.

praktikant

Tema Praktik

Torsdagen den 26 januari ordnar YRMiS ett frukostmöte på Kafé Mejan i Konstakademin i Stockholm. Politiker, arbetsgivare, elever och personer från ett par myndigheter kommer att ge sin syn på praktiktiden i skolan. Hur ska PRAO och APU utvecklas och organiseras för att ge elever och arbetsgivare så stort utbyte som möjligt? Inom två veckor kommer du att kunna se programmet på www.yrmis.se

YRMiS har nyligen startat ett projekt där arbetsgivare registrerar sig om de vill ta emot praktikanter. Deanger vilka arbetsguppgifter som praktikanter får utföra och vad de har för önskemål på eleverna. Ungdomarna kan se vilka arbetsgivare som söker praktikanter, vilken bransch de verkar i och var de ligger i Sverige. Tjänsten är helt gratis för såväl elever som arbetsgivare.

Har du erfarenhet av att ta emot praktikanter eller att själv praktisera? Vi tar gärna emot era berättelser. Det är så roligt att höra hur det är i verkligheten och vad praktikperioden kan leda till.

maestro

Föreläsningar

I novemberberättade vifrån YRMiS om arbetsmarknadens möjligheter på Maestroskolan i Nacka. Eleverna från hela högstadiet var mycket intresserade och hade mängder av frågor. Majoriteten visste inte vad de ville jobba med i framtiden. Här är några svar på frågan Vad vill du göra när du blir stor?

– Jag vet inte vad jag ska bli, men vill satsa på något stort, nödvändigt och kreativt.

– Jag är inte säker, men jag tror jag vill bli författare, Business woman, ha ett eget bokförlag, dansare, skådespelare, advokat eller sångerska. Jag har tänkt på min framtid mycket på sistone.

– Jag vill bli Fordonsmekaniker. Först vill jag bli bilmekaniker och senare fortsätta utbilda mig till flygplansmekaniker.

– Jag vill bli dansare och ha min egen dansgrupp och ha min egen danslektion. Vill också bli massör som min pappa efter som jag älskar att massera och vill bli en som hjälper människor som behöver hjälp.

– Jag vet inte vad jag vill, men jag gillar att måla, dansa och prata, men jag funderar att gå sam/beteende eller sam/media.

Under våren kommer YRMiS att föreläsa för elever vid olika arbetsmarknadsdagar, evenemang och på skolor och för företag. Kontakta oss om ni är intresserade av att vi ska komma till er skola eller arbetsplats så kommer vi överens om en lämplig dag, tid och vinkel.

yrmiswebbAllt fler tittar på fler filmer under längre tid

Det senaste kvartalet har antalet besök ökat med 25 % på www.yrmis.se Den i särklass mest populära sidan är Filmer. Totalt har vi40 000 besök per månad. 75 % går direkt dit, 20 % via sökmotorer och 5 % från hänvisningssajter.

De besökare som har gått in har tittat på i snitt 14 sidor och stannat på plattformen i nära tio minuter. 63 % den senaste månaden var nya besökare som aldrig tidigare hade varit inne på sajten. Statistiken är inte helt enkel att tolka eftersom många skolor använder ett och samma IP-nummer för alla sina datorer. En skola där 300 elever tittar på våra filmer kan därför i statistiken se ut som en. I praktiken torde det betyda avsevärt högre besökssiffror.

Vi har inte information om vilka som går in och tittar på YRMiS filmer, men vi påminns dagligen om att vi är mycket väl förankdrade i skolvärlden. För Studie- och yrkesvägledarna är vi ett välkommet verktyg och YRMiS når många elever genom både dem ochvia lärare. Alla som vill kan vägledas och inspireras 24 timmar om dygnet oberoende bostadsort. Filmerna visas nu i slumpvis ordning vilket innebär att olika filmer kommer upp på Filmsidan bland alla filmer varje gång en besökare går in på eller uppdaterar sajten.

paddel_mindre

Ny personal på YRMiS

I november började jag som skriver detta nyhetsbrev på YRMiS. Helt grön är jag dock inte eftersom jag tidigare arbetade för samma koncern som YRMiS ingår i. Under de år jag har varit borta har YRMiS utvecklats mycket och är idag så mycket mer än bara en webbsida med yrkesfilmer.

www.yrmis.se och på YRMiS facebooksida kan ni se vad som är på gång och läsa om nyheter på arbetsmarknaden och i skolan när det gäller studie- och yrkesval. Gilla YRMiS-sidan på facebook så får du dagliga uppdateringar. Nyligen har vi uppmärksammat bristyrken om fem år, hur bilden av ingenjörer förändrats från nördstämplade enstöringar till välutbildade talanger som styr mycket av våra liv idag. Regeringen har beslutat om kraftiga nedskärningar i gymnasieskolan vilket gör det än viktigare att välja rätt inriktning från början. Inom kort kommer flera nya filmer som vi har tagit de senaste veckorna att publiceras.

Statistik från SCB visar att arbetskraftsinvandringen har fördubblats sedan 2004 och ökar successivt. I framtiden kommer dagens unga inte bara konkurrera med personer i Sverige. Flera hundra miljoner välutbildade kineser, indier med flera nationaliteter kommer i många fall att söka samma tjänster som svenskar. Därför att det viktigt att ungdomarna får vägledning, inspiration och meningsfull praktik där de kan pröva på olika yrken och få upp ögonen för så många möjligheter som möjligt. Det vill YRMiS hjälpa till med. Inte baramed filmer utan också genom att föreläsa, förmedla praktikplatser och feriejobb och genom att ge lärare och SYV:are en plattform på nätet där de kan utbyta tips och idéer om hur de kan föra in kunskaper om arbetslivet i skolan. Därför finns YRMiS.

Om vi inte hörs före jul hoppas vi att du får en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!

Vänliga hälsningar

Ellika Nyqvist
YRMiS Young Role Models in School
www.yrmis.se

andra_advent

Du gillar kanske också...