Yrkes-EM till Sverige 2016

Euroskills_2016Yrkes-EM 2016 arrangeras i Göteborg! Det beslutade årsmötet i WorldSkills Europe.700 ungdomar från 28 länder kommer att tävla i 40 olika yrken. Det är första gången som ett internationellt yrkesmästerskap arrangeras i Norden.

Yrkes-EM ökar status, intresse och kvalitet i svensk yrkesutbildning. Att tävla i internationell konkurrens och visa upp det allra bästa inom respektive yrke, bidrar till en starkare attraktionskraft och yrkesstolthet.

Det svenska Yrkeslandslaget är goda ambassadörer för Sverige. De har tidigare erövrat flera medaljer, diplom och hedersutnämningar i internationella tävlingar. Det stora intresse som ett Yrkes-EM ger är viktigt för att göra yrkesutbildningar och yrken mer attraktiva bland ungdomar som funderar på vilken inriktning de ska välja i framtiden. Här har såväl företag som organisationer goda chanser att motverka den mismatch som råder inom flera branscher på arbetsmarknaden. Kompetenser som det råder brist på kan marknadsförsa av unga förebilder på en spännande arena.

Yrkeslandslaget och tävlingar i olika yrken är inte så kända i Sverige, men de som har varit med på till exempel ett Yrkes-VM är vet att det är enormt stora arrangemang liknande OS. I många andra länder är yrkestävlingarna oerhört uppmärksammande och betydelsefulla, inte minst de asiatiska. De elever som vinner vissa klasser får en tämligen förspänd framtid vad gäller sponsring av olika multinationella företag. När vi får arrangera Yrkes-EM 2016 kommer med all säkerhet kännedomen om Yrkeslandslaget och Yrkesmästerskapen att öka rejält även här i Sverige.

YRMiS på Yrkes-SM 2012

Den 30 maj – 1 juni 2012 hålls Yrkes-SM i Malmö. Under tre dagar tävlar yrkesskickliga ungdomar upp till 22 år, i en mängd olika yrkeskategorier inom teknik, design, bygg, it, hantverk, industri och service. Förutom att ta medalj i SM har de tävlande också chansen att få representera det svenska Yrkeslandslaget vid nästa Yrkes-EM eller Yrkes-VM. I YRMiS filmrum finns unga förebilder som berättar om flera av de yrken som är med och tävlar. YRMiS kommer också att finnas på plats under Yrkes-SM i Malmö.

För mer information om Yrkeslandslaget och yrkesmästerskap: http://www.yss.se/

Du gillar kanske också...