Bidrag till dig som vill jobba utomlands

The European UnionNu kan unga få upp till 1.200 euro i EU-bidrag för att jobba eller åka på intervju i andra europeiska länder. Mindre företag kan få bidrag för att anställa. Det enda som krävs är ett anställningsavtal på minst sex månader i ett annat EU-land.

Fler än 5,5 miljoner unga européer står utan jobb. För att få bukt med problemet har EU lanserat ett projekt  där unga mellan 18 och 30 år kan få bidrag för intervjuresor och för att flytta utomlands. Hur mycket du kan få varierar beroende på vilket land man får jobb i. Dyrast anses Danmark vara. Flyttar du dit kan du få 1200 euro i bidrag.

Projektet gäller till en början i första hand Tyskland, Danmark, Spanien och Italien. Under 2012 och 2013 är det tänkt att 5 000 ungdomar ska få hjälp med jobb.

Först 2014 kommer Sverige och övriga EU-länder att omfattas, men redan nu kan svenska ungdomar söka bidragen via Eures i Sverige. Det enda som krävs är ett anställningsavtal på minst sex månader i ett annat EU-land. Även företag kan söka bidragen. Små till medelstora företag, med som mest 250 anställda, kan få stöd för att anställa personal från andra EU-länder.

I Sverige finns det redan ett annat resebidrag för arbetssökande. Via Arbetsförmedlingen kan arbetslösa få bidrag både för intervjuresor, pendling och flytt utomlands. Tidigare gällde det bara inom Sverige, men systemet kritiserades av EU-kommissionen för att vara ett hinder mot den fria rörligheten i Europa. Därför ändrades bidragen 2011 till att omfatta även jobb i andra europeiska länder.

Under förra året var intresset svalt, men i år har fler fått upp ögonen för bidragen. Det så kallade Resestödet via Arbetsförmedlingen kan kombineras med det nya EU-bidraget. EU-bidraget är en starta-upp-peng. Det går utmärkt att söka både det och Arbetsförmedlingens flyttbidrag.

Sugen på att jobba utomlands? På Eures hemsida finns användbar hjälp på vägen.
Information om Arbetsförmedlingens flyttbidrag hittar du här.

Lediga jobb finns på många håll på nätet, bland annat har både Arbetsförmedlingen och Eures platsbanker att söka i. Arbetsförmedlingen har samlat många användbara länkar för den som vill arbeta utomlands, du hittar dem här.

Du gillar kanske också...