Fastighetsbranschen behöver dig

fastigoFastighetsbranschen skriker efter utbildad personal. De behöver anställa 16 000 personer inom tio år. Störst är behovet av fastighetsskötare och fastighetstekniker, de yrken som VVS- och fastighetsprogrammet på gymnasiet ger kompetens för. Antalet elever som valt inriktningen är dock anmärkningsvärt lågt, endast 62 elever i hela landet beräknas ta studenten 2014. Ansökningarna till gymnasieskolans yrkesprogram fortsätter att minska enligt Skolverket.

Fastighetsbranschens utbildningsnämnd har 2009 och 2012 utfört undersökningar på kompetensförsörjningsbehovet i branschen. Företag i branschen behöver bli bättre på att berätta vad jobben verkligen innebär.  Det finns en förlegad bild av vad till exempel en fastighetsskötare gör. Idag är det ett mångfacetterat jobb som innehåller teknik, kommunikation och sociala kontakter där du är ett oerhört viktigt ansikte utåt.

Oskar Eltén, 17 år, från Lomma, läser VVS- och fastighetsprogrammet på Framtidsgymnasiet i Malmö. Han tror att de flesta ungdomar vet för lite om branschen för att välja inriktningen på gymnasiet. Själv valde han programmet för att det verkade leda till ett praktiskt och fritt jobb, där man träffar mycket människor.

– Jag gillar att jobba, inte att läsa böcker. När jag valde utbildningen visste jag inte att det var så stor efterfrågan på arbetskraft i branschen men nu får man ju ofta höra att man är eftertraktad, säger Oskar Eltén.

Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd har valt att publicera en film på www.yrmis.se för att inspirera ungdomar. Den hittar du här.

I YRMiS filmrum kan du också se en film om VVS- och Fastighetsprogramet på Bromangymnasiet i Hudiksvall, den hittar du här.

Vill du veta mer om jobb inom Fastighetsbranschen, kontakta Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd FASTUN.

Du gillar kanske också...