Yrken går ofta i arv

fiskareDina föräldrars yrke formar din framtid mer än vad du vill tro. Är pappa lärare hamnar du lätt inom utbildningsområdet. Med en mamma som är egenföretagare är det naturligt att se sig själv i samma, fria sits. De som oftast väljer samma yrke som mamma och pappa är fiskare och jägare (37,1 %). Att välja en förälders yrkesbana kan ha sitt ursprung i att man präglas av föräldrarnas intressen, kan dra nytta av deras nätverk, har ärvt en förmåga eller helt enkelt att yrket är välbekant.

Topplistan över vilka yrken som är vanligast att ärva visar många yrken som man “föds in i”, framför allt där man ärver ett företag. Bland yrken som kräver akademisk utbildning utmärker sig läkare, sjuksköterska och andra vårdyrken. Läkare har ofta en hög yrkesstolthet och starka värderingar att man vill göra något gott för mänskligheten. Värderingar för föräldrar lätt över till sina barn, liksom vad som är vanligt. Att ta höga studielån som läkare oftast gör, blir mindre främmande för läkarbarn som ser och känner av vad investeringen är värd.

Tandläkarbarn tycker ofta att de får en positiv bild av sina föräldrars yrke. När de ser att mamma och pappa tycker att det är roligt att gå till jobbet och de berättar för sina barn vad jobbet går ut på och vilka utvecklingsmöjligheter det finns, är det lätt att bli inspirerad vid köksbordet.

Viktiga faktorer när vi väljer utbildning

Tre starka faktorer styr mer än andra när vi väljer utbildning: Kön, status och intresse. Föreställningen om vad kvinnor och män arbetar med påverkar dig på ett medvetet eller omedvetet plan. Yttre status handlar mycket om vilken socialklass du tillhör. Barn till föräldrar med akademisk bakgrund väljer en högskoleutbildning i högre grad än barn från icke-akademiska hem.

Yrken som ofta går i arv

  • Fiskare och jägare 37,1%
  • Vård och omsorg 34,6%
  • Växtodlare och djuruppfödare 23,4%
  • Städare 18,3%
  • Skomakare 15,8%
  • Fordonsförare 15,5%
  • Maskinoperatörer 15,3%
  • Djuruppfödare och djuskötare 13,4%

snickartjejKvinnor som ärver pappas jobb

Kvinnor i vissa mansdominerande branscher har oftare än sina manliga kollegor ärvt jobbet av en förälder. Bland 50 kraftigt mansdominerade yrken hade kvinnorna i 19 yrken oftare än männen samma jobb som en förälder, vanligen pappan. Bland processoperatörer vid stål- och metallverk hade 13% av männen, men hela 20,7% av kvinnorna samma jobb som en förälder. För möbelsnickare hade dubbelt så många kvinnor ärvt sin förälders yrke jämfört med män. Har pappa ett tungt industrijobb kan det ligga närmare till hands att börja där, än om man som kvinna inte alls har någon inblick i branschen.

Källa: SCB

För att få reda på mer om olika yrken kan du titta på YRMiS filmer. Vi försöker slå hål på fördomar. Därför har vi till exempel tjejer som är förebilder i filmerna om yrken som billackerare, brandman, polis och drifttekniker och killar som är förebilder inom yrken som undersköterska och barnskötare.

Du gillar kanske också...