Möt en lysande framtid inom fastighetsbranschen

fastunbastVill du ha ett givande och utvecklande jobb direkt efter gymnasiet eller har du redan gått en gymnasieutbildning och söker nya utmaningar? Inom fastighetsbranschen finns stora möjligheter att utvecklas. Trots lågkonjunktur ser framtiden ljus ut för dig som vill arbeta med hus.

– Fastighetsbranschen är inte alls lika konjunkturkänslig som till exempel byggbranschen. Fastigheterna står där de står och det behövs alltid människor som tar hand om dem, säger Madeleine Rietschel, verksamhetschef för Fastighetsbranschens utbildningsnämnd, som bland annat arbetar med utbildningsfrågor och kompetensförsörjning inom branschen.

Stora utvecklingsmöjligheter
I fastighetsbranschen finns det i dag flera olika yrkeskategorier och möjligheterna att utvecklas och klättra på karriärstegen är stora.

sofia-odellFör 30-åriga Sofia Odell (bilden till höger) började karriären med ett sommarjobb på Telgebostäder, följt av ett vikariat som bovärd på Markarydsbostäder några år senare. Efter åtta år i yrket, med stopp på bland annat Botkyrkabyggen, arbetar hon i dag som fastighetschef på HSB i Södertälje.

– När jag startade trodde jag inte att jag skulle sitta här i dag. Det är det som är så kul med den här branschen, att det alltid finns ett nästa steg. Folk har fördomar om att vi bara rensar avlopp och klipper gräs, men det handlar om mycket mer än så. Vi utvecklar även en produkt, säger hon.

Nytt blod
Just nu är fastighetsbranschen inne i en aktiv rekryteringsfas. Inom de närmaste tio åren behövs minst 10 000 nya tjänster för att täcka upp för pensionsavgångar.

– Räknar man sedan in att branschen ständigt expanderar kan man lägga till ytterligare 6 000 tjänster, säger Madeleine Rietschel.

För att trivas inom fastighetsbranschen är det viktigt att man är social och positiv.

– Det här är det största serviceyrket som finns, så det gäller att man gillar människor. Egentligen är det fantastiskt hur vi bjuds in att dela folks liv. Hemmet är vår borg och det är just där vi verkar, säger Sofia Odell.

Flera ingångar
För den som är intresserad finns flera möjliga ingångar. Ett trettiotal skolor i Sverige erbjuder gymnasieprogrammet VVS- och fastighetsprogrammet. Eftergymnasiala utbildningar finns på både yrkeshögskolor och universitet. El- och energiprogrmmet och teknikprogrammet är andra möjliga ingångar.

YRMiS har publicerat en film om yrken inom fastighetsbranschen. Den hittar du här.

Mer information finns hos Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd.

Du gillar kanske också...