Sverige siktar på guld i Yrkes-VM

yrkeslandslaget2013Yrkes-VM är världens största tävling i yrkesskicklighet. Den hålls vartannat år och pågår under fyra dagar. Den 2-7 juli 2013 går Yrkes-VM i Leipzig i Tyskland. Runt 1000 personer tävlar i 45 olika grenar. Sverige ställer upp med ett helt yrkeslandslag som består av SM-vinnarna inom branscherna bygg, industri, teknik, it, el, hantverk, vård och service.

Det är 42:a gången som Yrkes-VM anordnas. 51 länder/regioner kommer till Tyskland för att prestera sig yttersta. 150 000 personer i publiken, 2000 experter, delegater och domare finns på plats under tävlingsdagarna. Mens tävlingarna pågår finns många möjligheter för besökarna att pröva på olika yrken och få information om utbildningar som leder till de yrken som finns med på VM.

Konkurrensen är stenhård. Att kamma hem en medalj är en stor bedrift och ära. Sverige har lyckats väl genom åren och förhoppningsvis går det bra även i år. Första gången Sverige deltog var 1995.

Här finns en lista på vilka som ingår i Sveriges yrkeslandslag 2013 och var de kommer ifrån.

Från förebild på yrmis.se till världskarriär

10_Svetsare_-_KarlMarkus Fredriksson och Karl Johansson från Åmål vann guld i Yrkes-SM 2012 respektive 2008 i svetsning. Karl har idag världen som arbetsfält och 130 resdagar om året. Han trivs stortrivs med jobbet. Markus är egenföretagare med uppdrag för bland annat oljebranschen i Norge.

– Som utbildad svetsare kan du jobba var som helst i världen, säger Markus Fredriksson.

Karl Johansson är en av YRMiS förebilder som berättar om hur det är att jobba som svetsare. Klicka på Karl på bilden till höger så får du veta mer om yrket som svetsare på filmen med Karl.

Realityserie på TV om Yrkes-VM

UR, Utbildningsradion, producerar under tävlingarna i Leipzig en realityserie som heter Yrkesmästarna. Sex personer i Yrkeslandslaget porträtteras och följs på nära håll. UR har även filmat dem under förberedelserna inför resan till Tyskland. Worldskills är en upplevelse för livet och UR ska försöka skildra det på ett personligt sätt. Serien kommer att sändas i Sveriges Television med början i december 2013 och finnas tillgänglig på www.ur.se

54_Billackerare_-_CamilleYRMiS billackerare är med som expert på Yrkes-VM

En av YRMiS filmer handlar om yrket som billackerare. Förebilden på filmen, Camille Cederlund, tävlade 2009 och är i år med som expert. Det finns en expert i varje yrke från varje land. Experten måste vara dokumenterat yrkesskicklig och erfaren för att bli certifierad som domare. Tillsammans förbereder och beslutar experterna inom varje yrke hur tävlingsuppgifterna ska utformas och bedömas.

Klicka på bilden på Camille här intill så får du veta mer om vad yrket som billackerare går ut på, på filmen med Camille.

www.worldskills.org hittar du mer information om Yrkes-VM i Leipzig 2013.

Här finns information om de olika grenarna i Yrkes-VM.

Fotograf översta bilden på hela yrkeslandslaget från Sverige 2013: Viktor Fremling för Yrkeslandslaget

Du gillar kanske också...