Västerländsk utbildning är hett eftertraktad

Studying college studentsKampen om talangerna tilltar i takt med globaliseringen. Flera svenska företag förhindras att utöka verksamheten på grund av brist på rätt kompetens. Svenska bolag i gruvbranschen får importera personal för att kunna bedriva sitt arbete och utvecklas. Skolor letar med ljus och lykta efter behöriga, duktiga lärare. Företag i Sverige som vill anställa topptalanger tävlar med arbetsgivare över hela världen.

I Indien, där inget universitet är med bland världens 200 högst rankade, är personer med västerländsk utbildning hett eftertraktade. Indierna själva, som idag är över 1,3 miljarder, klagar över att deras land satsar på kvantitet, inte kvalitet.

Bland de svenska lärosätena rankas Lunds universitet allra högst och 67:a i världen, med Uppsala på en god andra plats och 79:a i världen. På tredje plats kommer KTH, 118:e i världen, och på fjärde plats Stockholms Universitet på plats 170 i världen. De fyra bästa universiteten i Europa ligger alla i Storbritannien och det bästa i Norden anses vara Köpenhamns universitet (45:a i världen).

Guldkorn i ditt CV

Vill du undersöka möjligheterna att studera på de skolor som rankas högst i världen? Här är topp 10.

  1. Massachusetts Institute of Technology (MIT) – USA
  2. Harvard University – USA
  3. University of Cambridge – Storbritannien
  4. UCL (University College London) – Storbritannien
  5. Imperial College London – Storbritannien
  6. University of Oxford – Storbritannien
  7. Stanford University – USA
  8. Yale University – USA
  9. University of Chicago – USA
  10. California Institue of Technology (Caltech) – USA

Det finns förstås fler rankinglistor, det här är en och de kan skilja sig åt en del. I den här ingår inte Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm över huvud taget. Ta den med en nypa salt, men den ger ändå en fingervisning.

Här hittar du listan från QS World University Ranking på de högst rankade universiteten i världen

MIT

En av byggnaderna på MIT, ett av världens högst rankade univsitet.

Du gillar kanske också...