Tips inför gymnasievalet

svartvaltvaFör dig som går i nian är det hög tid att välja gymnasieutbildning. Du har 18 program att välja på. Vad är ditt mål? Är det att ha möjlighet att plugga vidare på högskola eller är det att få jobb direkt? Är du osäker? Det är och har alltid varit helt normalt och det är definitivt ingen katastrof om du tvekar. Snarare är det sunt och naturligt att du tar din framtid på allvar. Vi har några tips som kan hjälpa dig på traven.

Du måste inte börja på gymnasiet, det är inte skolplikt, men det är extremt svårt att få jobb, även enkla och även utomlands, för de som inte har någon gymnasieutbildning. Du bör absolut slutföra en gymnasieutbildning.

Jobb direkt eller plugga vidare

Gymnasieprogrammen delas in i två grupper. Det finns sex högskoleförberedande program och tolv yrkesprogram. Redan när du ska välja till gymnasiet bör du ha koll på om du vill plugga vidare på högskolan, eller åtminstone ha möjlighet att göra det. Yrkesprogammen ger också behörighet till högskolan, men bara om du säkerställer detta genom individuellt val.

Yrkesprogram

  • förbereder för jobb direkt efter gymnasiet
  • du läser en liten andel kärnämnen som svenska, matematik och engelska
  • du har en stor andel karaktärsämnen inom ramen för ditt gymnasieprogram
  • du har minst 15 veckors praktik
  • du får inte gymnasiebehörighet per automatik men genom individuellt val kan du skaffa det
  • fokuserar tydligt mot ett eller flera yrken

Högskoleförberedande program

  • innehåller en stor andel kärnämnen
  • förbereder dig för studier på högskola och universitet
  • är breda och leder inte till ett yrke
  • ger grundläggande högskolebehörighet

studentenHåll valet öppet och tänk högt

Titta på många olika alternativ. När du väljer något väljer du också bort något annat. Vad är du intresserad av och vad är du bra på? Lyssna i första hand på dig själv. Vad tycker du är kul? När du sätter ord på ditt val och hur du har resonerat blir det tydligare. När du pratar om hur du har tänkt, märker du om du har funderat igenom valet tillräckligt eller inte.

Vilka är dina starka sidor? Vad har du för talanger? Ser du inte själv det så fråga människor i din omgivning. Favoritämnen? Är du teoretiskt eller praktiskt lagd? Det finns flera yrken där du ska vara både och, praktisk med teoretisk utbildning, till exempel arbetsterapeut.

Samla fakta

Alternativen är många. Gå på Öppet Hus på olika skolor. Prata med elever som går program som du funderar på. Besök om möjligt skolan eller skolorna du har tänkt att söka till en vanlig dag. Känn efter. Läs på. Ta dig tid, testa många möjligheter och jämför dem med varandra. Ta hjälp av och diskutera med dina föräldrar, de känner och vill dig väl. Med studie- och yrkesvägledare kan du bolla idéer och få information om var du kan hitta olika inriktningar och profiler.

Vilket är ditt drömyrke?

Vet du inte det, låt dig inspireras av YRMiS filmer. Varje vecka hör elever av sig till mig och berättar hur mycket olika filmer har påverkat deras framtid. Många har insett att ett yrke eller en bransch de knappt visste fanns, verkar passa dem riktigt bra. Andra har fått en helt annan och betydligt mer positiv bild av ett yrke som de tidigare inte trodde var något för dem. Ett yrke kan se ut på så många olika sätt, bland annat beroende på vilken arbetsgivare du har eller om du väljer att vara din egen.

Vill du ha filmerna textade på svenska eller engelska, klicka upp dem på Youtube och välj textknappen.

Satsa på det du tror att du kommer att trivas med. Det är mycket viktigare än att tjäna pengar. Läs prognoser, men ta dem samtidigt med en nypa salt. Försök att tänka litet längre än bara tre år framåt. Vad ska din gymnasietid leda vidare till? Det går att välja om för den som känner att hen hamnat fel, men det kommer att kännas mycket bättre om du är trygg i att du har gjort allt du kan för att välja rätt från början.

Studying college studentsTest: Vilket gymnasieprogram passar dig?

Lycka till med ditt val!

Du gillar kanske också...