YRMiS nyhetsbrev – februari 2014

50_Polis_-_ZeynepBiotoppen på YRMiS 

I takt med att gymnasievalet närmar sig stiger antalet besökare i Filmrummet på yrmis.se. Mest sedda filmer under den senaste månaden handlar om traditionella yrken som polis, brandman och sjuksköterska.

Biotoppen på YRMiS

andersohlssonNy säljare på västkusten

För att kunna göra och visa fler filmer om olika yrken och arbetsgivare har vi rekryterat en säljare på Sveriges framsida. Anders Ohlsson bor utanför Varberg och har ett stort nätverk inom såväl skolans värld som i maktens korridorer och i näringslivet.

Vill du som är arbetsgivare i västra Sverige att YRMiS ska göra en film om ett visst yrke eller om er arbetsplats i form av en studiebesöksfilm, kontakta gärna Anders.

Kontaktinformation till Anders och övrig personal

svartvaltvaTips inför gymnasievalet

Vad ska du bli när du blir stor, känns som en oerhört tjatig fråga för de flesta som går i nian. De flesta vet inte vad de kommer att vilja jobba med. En minoritet av alla vuxna över 35 år visste på högstadiet vad de skulle jobba med idag.

Inför gymnasievalet är det viktigt att tänka till ordentligt. Vad är målet med att gå gymnasiet? Jobba direkt, plugga vidare eller hålla alla möjligheter öppna?

Det är en stor fördel att försöka tänka längre än bara de kommande tre åren. Vad ska hända sen? Finns det drömyrken som lockar? Jag får ofta mejl av elever som berättar hur mycket filmerna på yrmis.se har påverkat deras framtidsval. Många får upp ögonen för yrken och arbetsplatser som de inte kände till alls tidigare.

Det här är bra att tänka på inför gymnasievalet

baristaYrken kommer, går och förändras

För fem år sedan fanns inte yrken som zumba instruktör, barista och social media manager. Idag är 80 % av världens ledare på twitter och dubbelt så många svenskar använder Facebook jämfört med år 2010. Motionstrenden fortsätter öka. Nya yrken finns framför allt inom teknik-, tränings- och miljöbranschen. Passkontrollanter och typografer får omskola sig.

Dagstidningar har allt färre utrikeskorrespondenter och nästan inga lokalredaktörer finns kvar. Skrivmaskinerna står på museum och dagspressens journalister gör TV.

Högskoleutbildningarnas utbud hinner inte alltid med att matcha arbetslivets snabba förändringar. Alternativa skolor som Hyper Island, IHR, RMI Berghs och Poppius med lärare som är verksamma i arbetslivet anpassar sig ofta snabbare till utvecklingen, men syns inte alltid som alternativ för ungdomar som ska plugga vidare.

Robotutvecklare har ännu inte gått att ersätta

Young Boy Being Tutored by His Teacher --- Image by © Royalty-Free/CorbisEtt av världens viktigaste jobb

Ungdomar som väljer att bli lärare får ett av världens viktigaste jobb. De blir vassa på ledarskapsfrågor och konflikthantering. Som lärare blir de förebilder och spelar en avgörande roll i andra människors liv. För den som vill göra världen bättre ger lärarrollen utmärkta möjligheter att påverka utvecklingen.

Sannolikheten att man får ett kvalificerat jobb efter avslutad lärarutbildning är nära på garanterad.

Läraryrkets positiva sidor

yrmisimobilenNå unga som ska välja yrkesbana

Jobbar du på ett företag, en organisation eller i offentliga sektorn och vill inspirera ungdomar inför deras yrkesval? Som arbetsgivare är det viktigt att synas, tidigt och ständigt. Det gör ni på yrmis.se. På plattformen kan ni marknadsföra er i egenskap av arbetsgivare och berätta vad ni efterfrågar och erbjuder. Elever över hela landet går in på yrmis.se för att få ett bättre grepp om hur arbetslivet fungerar i olika branscher.

Har ni redan en film kan ni publicera den på yrmis.se till en årlig kostnad för att nå rätt målgrupp. Det går också bra att annnonsera på sajten och bli företagsvän.

Så här kan ni nå ungdomar via film på YRMiS

Annonsera på yrmis.se

Bli företagsvän
 

internationell_problemlosningInternationell problemlösning

Många svenskar väljer att arbeta, praktisera och studera utomlands. Det ger vidgade vyer, men det ställer också krav på anpassning till annorlunda livsstilar. Sättet att lösa problem skiljer sig ofta markant i olika kulturer. Ju längre du bor i ett land, desto tydligare blir skillnaderna. Hur vi i Sverige tänker, handlar och lever är inte den enda rätta modellen.

I Sverige är vi materiellt rika, men många utländska besökare reagerar på vår extrema attityd till punklighet och att vi hellre tycks ägna oss åt våra telefoner än att prata med varandra. På yrmis.se och på YRMiS facebooksida har vi berättat om många elever som har gett sig ut i världen och fått nya kunskaper och kontakter. De flesta har finansierat sin gymnasiepraktik med bidrag från Internationella Programkontoret.

Bilden om problemlösning i olika länder

syvpanelYRMiS första SYV-panel

Bland de studie- och yrkesvägledare som svarade på YRMiS första undersökning i SYV-panelen arbetade över hälften på en grundskola och 30 % på gymnasiet. Fyra av fem ansåg att de hade tillräcklig kompetens för yrkesvägledning. De flesta hade erfarenhet av andra yrken innan de blev SYV:are. Vanligaste bransch som de hade arbetat i var skolan, nästvanligast vården och därefter kom de som jobbat i handeln.

På frågan hur de håller sig uppdaterade när det gäller hur yrken förändras angav en övervägande majoritet att de gör det på nätet. En SYV gjorde så många PRAO-besök som möjligt och en annan gjorde så många studiebesök hen fick möjlighet till. En person ansåg att intiativet snarare låg på branschorganisationerna när det gäller information om hur yrken förändras.

Mer information om SYV-panelens undersökning publiceras på yrmis.se på onsdag där du bland annat får veta mer om hur vägledarna ser på framtiden inom sitt eget yrke och vad de anser om att förmedla information om arbetsmarknadens behov och prognoser.

Gör din röst hörd i SYV-panelen

cvplay_studentPresentera dig med en film

För den som ska söka PRAO, annan praktik eller jobb kan det vara svårt att få fram personligheten i en text. Ofta är det många som konkurrerar om samma plats. En film ger ett levande och starkt intryck av den som söker.

Gör manus, anlita kompisar som statister och lägg ut på Youtube eller använd CV Plays verktyg. Det tar en kvart och det är helt gratis för ungdomar som söker PRAO eller praktik. Filmen blir en minut lång och alla med uppkoppling klarar av att producera den.

Presentera dig på film när du söker praktik eller jobb

rulltrappaFörändra beteenden och attityder

Vardagsmotion är bra. Som att gå i trappor istället för att åka rulltrappa. Hur kan man förändra människors beteenden?

Humor är bland de mest effektiva metoderna. På filmen här intill ger Volkswagen tips på hur man kan förändra beteenden och attityder.

Se filmen om hur humor kan förändra beteenden

Bästa hälsningar
Ellika Nyqvist Livchitz

Du gillar kanske också...