YRMiS nyhetsbrev – februari 2015

Våga Vara Egen när unga företagare ställer ut
vgavaraegen2015Fickspeglar, välgörenhet, pajer och reflexer, Det finns ingen hejd på vad gymnasieelever kan komma på att förvandla till ett företag när de väl får chansen! Ung Företagsamhet erbjuder ungdomar mellan 16-20 år att under ett läsår skapa och driva sitt egna företag. De får själva skaffa sponsorer och hitta en produkt, vare sig det är en sak eller en tjänst.

YRMiS gick på Våga Vara Egen i Stockholm den 19:e februari, för att se vad eleverna själva har tyckt om upplevelsen.Och responsen är översvallande positiv!
-Läs mer-

Arbetsmarknaden skriker efter förskollärare
Kindergarten Students Learning to Tell TimeDet föds fler och fler barn i Sverige. Då barnkullarna blir större och införandet av allmän förskola för alla barn från året då de fyller tre gör att det redan råder stor brist på förskollärare i hela landet. Det utbildas också för få.

Som förskollärare är man en av de första vuxna ett barn måste förhålla sig till utanför familj och släkt. Vårt moderna samhälle klarar sig inte utan kompetenta och energiska pedagoger.
-Läs mer-

Öppet hus för gymnasieskolor i mars
oppethusVåren närmar sig med stormsteg, även om det på sina håll kanske inte märks särskilt mycket. Man får nog gräva igenom åtskilliga mängder snö innan man hittar vårblommor än så länge… Marsvädret vet vi ingenting om just nu, men vi har åtminstone bra koll på vilka gymnasieskolor som har öppet hus! Det är inte särskilt många, men i april är utsikterna bättre.
-Läs mer-

Ta ansvar för din högskolebehörighet!
onewayonewayMånga gymnasieskolor nämner högskolebehörighet som något de erbjuder sina elever, eller som något man kan få om man ansöker om det. YRMiS har också nämnt saker som ”grundläggande behörighet” när vi har skrivit om vad som krävs för att läsa till de flesta yrken på högskolenivå. Men vad innebär egentligen högskolebehörighet och varför är det viktigt?

YRMiS reder ut några frågetecken och förklarar skillnaden mellan de vägar som finns att gå efter högstadiet.
-Läs mer-

YRMiS välkomnar ny SYV!
lillanYRMiS vill kunna svara på frågor från lärare och elever som handlar om studier och framtida yrkesval. Därför välkomnar vi nu Lillan Soleby, vår nya vänliga kvarters-SYV! Lillan har arbetat som studie-och yrkesvägledare sedan 2007, och jobbade under sin utbildning på Cybergymnasiet i Stockholm. 2009 flyttade hon till Åland och arbetade på Godby högstadieskola, men sen augusti förra året är hon tillbaka på Cybergymnasiet och Snitz gymnasium vid Odenplan. På fritiden tränar hon och om tillfälle ges så reser hon gärna. Men det roligaste hon vet är ändå att träffa nya människor, vare sig det är på jobbet eller privat.

– Alla människor har något intressant att berätta och jag lyssnar gärna, säger Lillan Soleby.

Har du en fråga till Lillan? Maila på lillan@yrmis.se! Vi kommer efterhand också lägga ut Lillans besvarade frågor på vår ”Fråga SYV” flik på www.yrmis.se.

Förebild: Maria Montessori
montessoriDet finns många lärare som har framträtt tydligt i historien, vars pedagogiska idéer har påverkat och format hur vi ser på utbildning. Ett av de främsta namnen är Maria Montessori, grundaren av Montessoripedagogiken. Teorin grundades i tankar om att barnen självt kan ta ansvar för sin utbildning och att det kan vara baserat på nyfikenhet och fantasi snarare än strikta regler. Montessoris arbete med handikappade barn ledde henne till att testa sina kunskaper på barn i förskoleålder.
-Läs mer-

sndroppeSåsom förhoppningsfulla vårblommor vänder sig YRMiS mot mars!

Hälsningar,
Josefin Åkerblom

Du gillar kanske också...