Goda framtidsutsikter för bagare och konditorer

bagareBagare kan arbeta på både små och stora bagerier. Industribagerier och livsmedelsbutiker med egen brödtillverkning är stora anställare av denna yrkesgrupp, men man kan givetvis också arbeta på ett mindre bageri eller konditori.  Nuförtiden är de större bagerierna utrustade med bakdatorer som bagarna överser. Maskinerna sköter bakandet, där bagarna knappar in receptet som ska bakas och sköter det eventuella mellanarbetet av degarna. När det gäller kaffebröd och konditorivaror är processen mindre automatiserad.

På mindre bagerier har man inte tillgång till lika många maskiner, och större delen av arbetet sköts för hand. Detta gäller att väga upp ingredienser, arbeta degen, forma bröd, jäsa och grädda. Dessutom sköter bagarna om arbetsplatsen, diskar och håller snyggt omkring sig.

En stor fördel med bagaryrket är att man kan utbilda sig till det redan i gymnasiet och börja arbeta direkt efter studenten. 30 gymnasieskolor runtom i Sverige har Restaurang- och livsmedelsprogrammet med inriktning bageri och konditori, och i regel är utbildningen treårig. Inriktningen ger en god grundläggande utbildning inom hantverket, bland annat med kurser som fokuserar på konfektyr, choklad och bakning, men det går även igenom lagar och regler som gäller för restaurangbranschen.

Bagare finns också som lärlingsutbildning på vissa skolor. Det innebär att du lär dig yrket på en arbetsplats istället för i en skola, men behörighetsregler, kunskapsmål och examenskrav är desamma som för gymnasiet. Efter gymnasiet är du behörig till yrkeshögskola och att gå ut direkt till arbetslivet.

Bagare är ett yrke som har möjlighet till gesällbrev. Själva tanken bakom gesällbrev går tillbaka i historien, när vissa yrken arbetade inom skråväsenden. Bagarskrået bestod av kunniga yrkesmän inom hantverket som ensamma hade rätten att arbeta som bagare. De tog lärlingar som sedan fick avlägga gesällprov för att få tillåtelse att vara bagare. Numera är gesällbrevet inte ett måste, men att inneha ett sådant är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden och ytterligare ett bevis på att du är duktig. Ett gesällprov bör göras efter avslutat utbildning och några års arbetserfarenhet.

Medelinkomsten för bagare och konditor ligger mellan 20 000-23 000 kronor/mån, med en ingångslön på några tusen mindre. Erfarenhet värderas högt. Andra egenskaper som kan komma väl till pass är viss fysisk styrka, då jobbet kräver tunga lyft. En bagare står upp och rör sig väldigt mycket vilket kan slita på kroppen i längden.  Arbetstiderna är också annorlunda än många jobb. Eftersom de flesta vill ha färskt bröd på morgonen börjar en bagares arbetsdag väldigt tidigt, alternativt kan man få jobba natt. Det beror mycket på vilken typ av bageri/konditori det är. Ibland förekommer även helgarbete. Om du är allergisk mot mjöl är det givetvis en väldigt dålig idé att arbeta i miljöer där det far runt mycket.

Arbetsförmedlingens prognos är att konkurrensen om bagarjobb kommer att vara fortsatt låg, nu och de närmaste tio åren.

Mer om Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Mer om bagaryrket

Du gillar kanske också...