Musiker – Linda (Miss Li)

https://www.youtube.com/watch?v=Pcj7q4cqAiU

FRÅGOR OM YRKET

Vad har en musiker i lön?
Lönen varierar mycket beroende på genre och popularitet. Många får betalt för engångsuppdrag eller är anställda under en begränsad tid. Fast anställda musiker i symfoniorkestrar och inom länsmusiken har en månadslön på 18 350 kronor, solister har 22 020 kronor och kapellmästare 27 525 med diverse tillägg. För fria utövare finns ett avtal för minimigage som inkluderar uppträdande, upp- och nedpackning av instrument och ljudanläggning samt resor.

Hur ser arbetsplatserna ut?
Det beror på vilken sorts musik man arbetar med. Musiker kan arbeta i konsertsalar, skolor, kyrkor och studios, folkparker, på dansrestauranter, diskotek, klubbar och vid privata tillställningar. De kan också anlitas av eller vara anställda på sjukhus och inom barn- och äldreomsorgen. En del är musiklärare.

Vad finns det för olika musikeryrken?
Branschen är mycket mångfacetterad. Gemensamt är att musiker spelar ett eller flera instrument, men en musiker kan också vara kompositör, arrangör eller dirigent.

Var är det lättast att få jobb eller försörja sig som musiker?
Den som frilansar har lättast att få uppdrag i storstäderna. Klassiska musiker får lättare anställning utanför storstäderna. De senaste åren har anslagen till länsmusiken minskat, vilket har drabbat fast anställda.

Vad finns det för utbildningar för musiker?
Du kan gå musikhögskolan i Stockholm, Göteborg eller Malmö. En kortare utbildning är 80-120 poäng (2-3 år), en längre är på 120-200 poäng (3-5 år). Grundutbildningen finns för orkesterinstrument och andra instrument, jazz/afroamerikanske inriktning, svensk folkmusik samt arrangemang/komposition. Det finns också kortare påbyggnadsutbildningar inom komvux, studieförbund, folkhögskolor, friskolor och hos privatlärare.

Är det svårt att komma in på utbildningar?
Ja, det är det verkligen. Sökande antas genom antagningsprov som testar såväl praktiska färdigheter och teoretiska kunskaper. Många popmusiker är självlärda och många inom branschen påbörjar sin musikutbildning redan som barn.

Du gillar kanske också...