Renhållningschef – Mikael

https://www.youtube.com/watch?v=PjQvJc1oWag

FRÅGOR OM YRKET

Vilken typ av utbildning behöver man för att bli renhållningschef?
Det finns inga exakta krav, men det är lämpligt om man har gått en naturvetenskaplig gymnasielinje. Det är även bra om man är utbildad ingenjör eller naturvetare.

Hur ser framtiden ut inom branschen?
Framtidsutsikterna är mycket goda. Avfall kommer alltid uppkomma och någon måste ta hand om det. Just nu är det många inom den kommunala renhållningen som närmar sig pensionsålder vilket gör att det kommer behövas ny personal under flertalet år framöver. Det är ett brett yrkesområde, många typer av utbildningar behövs.

Hur mycket tjänar man?
Ingångslön som planeringsingenjör på en renhållningsavdelning ligger på ca 25 000. Som chef ökar lönen med 5 000 och uppåt beroende på avdelningen storlek.

Är det inte en ganska “gubbig” bransch?
Det pågår ett generationsskifte så om några år har branschen föryngrats rejält. Fram till dess har vi förmånen att få jobba tillsammans, de äldre kan delas med sig av sina erfarenheter och de yngre bidrar med sin kunskap.

Är man inte fast, finns det inte risk att man har nischat sig för hårt? Vad kan man jobba med sedan?
Inom avfallsbranschen behövs i stort sett alla typer av utbildningar. Men en typ av utbildning behöver inte bara leda till en typ av jobb, det finns många olika platser där man kan få användning för sina kunskaper. Och vill man gå vidare finns det både myndigheter och privata företag, konsultbolag till exempel, som gärna anställer någon från avfallsbranschen.

Hur förhåller sig avfallsfrågorna till miljö/klimatfrågorna?
Det finns en tydlig koppling. Fråga någon om de gör något för miljön och klimatet, nio av tio svarar att de sopsorterar. Genom att byta behandlingsmetoder för avfall och gå från deponering till materialåtervinning, biologisk återvinning samt energiutvinning genom förbränning så har Sverige minskat koldioxidutsläppen kraftigt. Samtidigt har avfallssektorn bidragit till en ökad andel förnybar energi.

Du gillar kanske också...