11 % kan tänka sig att bli förskolelärare

forskolelarareFörskolelärare finns med i de flesta rapporter om bristyrken – antalet utbildade personer kommer inte att kunna täcka efterfrågan under de närmaste åren. Endast 11 % av Sveriges ungdomar kan tänka sig att satsa på yrket. Däremot tycker så många som 36 % att det vore ok att arbeta inom förskola/dagis under en begränsad period. Den stora utmaningen är därför att få ungdomar att känna att de vill satsa på att vidareutbilda sig inom området och inte bara se det som något temporärt.

Att lärarna i förskolan blir allt färre har beskrivits som ett ”Stockholmsproblem”. Ungdomsbarometern har undersökt hur ungdomar i olika landsändar ställer sig till möjligheten att arbeta inom förskola/dagis. Resultaten visar att 10 % av ungdomarna som bor i storstadsområden kan tänka sig att arbeta som dagis-/förskolelärare medan siffran hamnar på 13 % när det gäller ungdomar som bor på landsbyggden. Totalt sett kan 11 % av ungdomarna i Sverige tänka sig att arbeta som dagis-/förskoleledare.

Inställningen att arbeta under en begränsad period, som betydligt fler bedömer att de skulle kunna göra, skiljer sig inte nämnvärt om man bor i storstad eller på landsbyggden.

Att antalet förskolelärare är färre är utan tvekan ett problem i storstadsområdena då antalet barn där är större.

Krav på ökad utbildning kräver i sin tur krav på att incitamenten för att genomgå flera års studier känns motiverade vad gäller såväl personlig utveckling som egen karriär.

Förskolelärare finns med i de flesta undersökningar, såväl regionala som nationella, bland de yrken som kommer att lida svårast brist på kompetens inom de kommande åren. För att arbetsgivarna, såväl privata som kommunala, ska ha tillgång till rätt kompetens är det hög tid att de marknadsför sig bland ungdomar som ska välja inriktning på gymnasiet och högskolan. Ett exempel på hur arbetsgivarna kan ge en bred bild av yrket är att göra en film tillsammans med YRMiS som ungdomar över hela landet helt gratis kan se på www.yrmis.se, på skoltid eller hemma. Arbetsgivaren som gör en film med oss får också ett eget exemplar av filmen som de kan använda i sina egna kanaler och vid olika evenemang.

Källa: www.ungdomsbarometern.se

Du gillar kanske också...