Yrkesprogram med högskolebehörighet

billackerare_webb_foto_ellikanyqvist_yrmisDu som snart ska läsa vidare på gymnasiet, vet du om att alla elever på yrkesprogrammen har möjlighet att skaffa sig grundläggande högskolebehörighet? Efter avslutad gymnasieutbildning på ett yrkesprogram är chansen synnerligen god att du får jobb när du slutar skolan. Samtidigt kan du ha kvar valmöjligheten att läsa vidare på högskolenivå.

De tolv yrkesprogrammen leder till en yrkesexamen. Du kan börja jobba direkt efter utbildningen eller fortsätta studera på en yrkeshögskola. Du kan också välja att läsa extra ämnen under gymnasietiden för att kunna studera vidare på högskolan. Om du vill ha högskolebehörighet är det viktigt att du planerar dina studier. I vissa fall kan det individuella valet behöva utnyttjas till att läsa teoretiska ämnen. Du kan även behöva utnyttja möjligheten med utökat program.

På ett yrkesprogram kan du får grundläggande högskolebehörighet genom att välja kurser inom ramen för det individuella valet, och för vissa program, i de programgemensamma ämnena eller i programfördjupningen.

Ibland måste du också läsa ett utökat program om du vill ha grundläggande högskolebehörighet. Inom vissa av yrkesprogrammen kan du få grundläggande högskolebehörighet utan att läsa ett utökat program. Det gäller för de program där svenska eller svenska som andraspråk 2 eller engelska 6 ingår i de programgemensamma ämnena eller i programfördjupningen därför att dessa kurser utgör en del av programmets karaktär.

Att kalla teoretiska program för högskoleförberedande och de mer praktiska för yrkesförberedande är vanskligt eftersom det kan ge sken av att yrkesprogramen INTE kan ge högskolebehörighet. Ett yrkesprogram kan allstå både vara yrkesförberedande med goda jobbmöjligheter när gymnasiet är slut OCH högskoleförberedande om du ser till att få den behörigheten på köpet.

Här hittar du vad som gäller angående högskoleförberedande krav för vart och ett av de 12 yrkesprogrammen.

Här hittar du bra info om olika inriktningar för samtliga gymnasieprogram.

Du gillar kanske också...