YRMiS nyhetsbrev – juni 2012

lonsamKampen om talangerna

Många arbetsgivare blir förlorare när generationsväxlingen sätter igång. Det gäller för kommuner och företag att stärka sitt varumärke och bli attraktiva för personer med den kompetens och de egenskaper de behöver anställa. De arbetsgivare som lyckas har chans att hitta den personal de önskar även när konkurrensen hårdnar, såväl i Sverige som globalt.

Enligt en rapport från Arbetsförmedlingen kommer generationsväxlingen att slå hårt mot glesbygdskommuner och skogslän. Endast fyra procent av 90-talisterna föredrar kommun eller landsting som arbetsgivare. Det viktigaste för dem är att få arbeta med något de är intresserade av. På andra plats kommer kollegor och gemenskap. Det gäller inte bara att hitta talangerna, det är ännu viktigare att visa att de får utvecklingsmöjligheter på jobbet.

Var tredje gymnasieelev slutför inte sin utbildning inom tre år. Varje elev som får gå om ett år kostar 100 000 kronor. Det är ofta en besvikelse för eleven rent personligen. Med bättre information har eleverna betydligt större chanser att göra genomtänkta val och välja rätt från början. Skolan som ofta lever i sin egen lilla värld behöver öka kontakterna med arbetslivet.

business vision

Ingen kan förutsäga framtiden men vi kan förbereda oss

Om 18 år, 2030, kommer Kinas urbana befolkning att ha vuxit med 350 miljoner = 40 Sverige. Zetaflop-datorn kommer att vara 125 000 gånger kraftfulllare än snabbaste datorn idag. Stockholm kommer att ha vuxit med en halv miljon invånare som behöver 100 000 nya bostäder. Sydsverige kommer redan om åtta år inkorporeras i Hamburgregionen med fast förbindelse mellan Danmark och Tyskland.

Kanske borde fler skolor tillhandahålla och uppmuntra kinesiska som andraspråk? Kanske borde fler IT-företag inspirera ungdomar redan på högstadiet? Kanske är det en god idé att lära sig tyska med tanke på den stora arbetsmarknad som öppnar sig i södra Sverige inom några år? Utbildar sig tillräckligt många inom Byggsektorn, vet ungdomar över huvud taget vad jobben inom Bygg går ut på? För 18 år sen kände i stort sett ingen till Internet. Moderaterna kallade sig inte för ett arbetarparti. Det finns signaler och kanaler som hjälper ungdomar att förbereda sig inför framtiden. YRMiS är en sådan.

fb_gillaYrmis.se och facebooksidan växer

I september 2011 hade YRMiS 30 000 besökare per månad. Strax före jul var vi uppe i 40 000 besökare och under de senaste månaderna har 45 000 besökare varit inne på YRMiS plattform. Studiebesöksfilmer gillas av allt fler – såväl kunder som besökare på sajten. Många arbetsgivare tycker att det ger en mer rättvis bild av dem eftersom de ofta har fler än en yrkeskategori på arbetsplatsen. Besökarna stannar inne något längre än tidigare, i snitt nära en kvart. Många är inloggade i Lärarrumet varje dag för att hämta lektionsförslag om arbetsliv, praktik och entreprenörskap. På facebook når vi allt fler och kommer där att till hösten starta en Fråga SYV-funktion för elever. Fokus kommer att ligga på yrken och arbetsliv. Vi har anlitat en mycket erfaren och kunnig studie- och yrkesvägledare som kommer att svara på elevernas frågor online. Gå in på vår Nyhetssida eller Facebooksida så får du nyheter varje vecka om samverkan mellan skola och näringsliv, yrkesval, ungdomskommunikation och mycket annat.

YRMiS väl förankrat i skolvärden

Under våren har vi varit ute och föresäst på skolor om arbetsmarknaden och haft workshops för flera hundra högstadieelever. Vi har även deltagit i konferenser som SSA i Uppsala och SYV Malmö 2012 liksom Yrkes-SM. YRMiS är inne på sitt sjätte verksamhetsår och kan konstatera att vi är väl förankrade i skolvärlden. Alla studie- och yrkesvägledare känner till YRMiS och många använder oss dagligen såväl individuellt som i grupp. Elever i hela Sverige går in på yrmis.se både på skoltid som fritid. Till hösten kommer YRMiS att föreläsa på Skolforum om hur skolan kan samverka bättre med näringslivet och förbereda eleverna på vad som efterfrågas på arbetsmarknaden.

forskolelarare

Vilken film vill du se?

www.yrmis.se har vi under en våren lagt ut en fråga där elever får önska sig ett yrke som de vill lära sig mer om. Efterfrågade yrken är bland annat lärare, veterinär, biomedicinsk analytiker, atomfysiker, vårdcoach, app- respektive spelutvecklare, audionom och läkare. Det företag, myndighet eller organisation som är intresserad av att stå som avsändare till filmer om dessa yrken eller andra är välkomna att höra av sig till YRMiS. Inte minst lärare kommer det att råda en skriande brist på framöver. Köerna till lärarhögskolorna kunde varit längre och många lärare sadlar om.

trafiksyv

SYV-poolen

Alla skolor har inte en fast vägledare. I vintras erbjöd YRMiS skolor att hyra en studie- och yrkesvägledarkonsult för kortare eller längre uppdrag. Flera skolor har tagit tillfället i akt och vi är glada att eleverna på dessa skolor får hjälp och information inför framtiden. SYV:arna hyrs ut via vårt systerbolag som är ett auktoriserat bemanningsföretag och skolorna ger konsulterna uppdrag att hjälpa eleverna både individuellt och i grupp.

advisoryboard

Advisory Board och representanter för YRMiS

YRMiS har startat ett rådgivande organ som hjälper till att utveckla verksamheten med filmer, praktik och karriärvägledning. I denna arbetsgrupp sitter en filmproducent som har startat tre skolor, en musiker, en statssekreterare, tre högstadieelever, en mattelärare och en tjej från Yrkeslandslaget.

På olika håll i Sverige vill vi också ha regionala representanter som kan fungera som lokala kontakter för YRMiS. De som bor i regionen har god kännedom om vilka förutsättningar och behov som finns just där. I dagsläget har vi en representant i västra Sverige som är entreprenör och sitter i såväl kommunstyrelsen som Företagarförbundet. En annan representant arbetar i Örebro och är också entreprenör med ett stort nätverk inom näringslivet. Är du intresserad av att bli representant i din landsända? Kontakta YRMiS så skickar vi information om vad det innebär. Ersättning utgår om du säljer in filmer. Kontaktuppgifter till representanterna finns på www.yrmis.se

sollentuna_appar

Praktiksamordning

YRMiS erbjuder kommuner och koncerner hjälp att samordna praktik i olika former. Syftet är att få fram fler och bättre praktikplatser som ger alla parter stort utbyte. Vi ordnar informationsmöten för samarbetsparter i ett nätverk, arbetsgivare, handläggare och lärare för att skapa samsyn kring arbetsförlagt lärande. Vi gör kommunfilmer och filmer om arbetsgivare och skolor i kommunen som vill synas och berätta om sin verksamhet.

I praktikpaketet ingår också ett IT-verktyg med en databas som kan användas i olika kanaler, t ex en hemsida, en app, en läsplatta eller ett socialt medium som facebook. Praktikanten kan lägga in en bevakning och får direkt upp nya, sökbara praktikplatser. Matchningen är bara ett klick bort. Mallar, checklistor och information om lagar, regler och försäkringar får alla arbetsgivare som tar emot praktikanter.

Alla kommuner som vi har talat med har behov av hjälp med att samordna praktik. Är din kommun eller koncern intresserad av att veta mer, kontakta oss! Vissa kommuner väljer att bara använda IT-paketet, andra är mer intresserade av kommunikationsbiten med möten, kampanjer för att ta fram fler praktikplatser och filmer om praktik och bristyrken på orten.


smultronGlad sommar!

Med semester och hängmatta i sikte önskar vi på YRMiS dig en riktigt skön sommar och tackar för den gångna terminen. Vi är glada att vi kan hjälpa fler och fler unga inför arbetslivet och olika studieval, kommuner att få ordning på praktiken, lärare att undervisa om arbetsmarknaden och samverka med näringslivet och arbetsgivare att synas och berätta vad de erbjuder och efterfrågar.

Bästa hälsningar
Ellika Nyqvist

Du gillar kanske också...