Truckförare – José

https://www.youtube.com/watch?v=l9-zhCdLFKI

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man gå för att kunna bli truckförare?
För att få köra truck måste du ha fyllt 18 år och ha utbildningsintyg för truckförare, s k truckkort. Utbildningen finns på gymnasiet på Fordons- och transportprogrammet. Truckförarutbildning ges även av företag, till exempel Plint som är Josés arbetsgivare. Det är vanligt att truckförare utbildas på arbetsplatsen.

Vad tjänar en truckförare?
Ingångslönen brukar ligga runt 110 kronor/timme. Medellönen ligger på 21 255 kronor/månad.

Hur ser framtiden ut för truckförare? Finns det några utvecklingsmöjligheter inom yrket?
Inom de kommande tio åren lär truckföraryrket förändras markant. Truckar som idag styrs och manövreras av truckförare som står fysiskt på trucken och styr, lär truckförarna i framtiden styra från en dator. Därför att det klokt att skaffa sig en datorutbildning för den som vill satsa på truckföraryrket.

Behöver man några personliga egenskaper för att bli en bra truckförare?
Du bör ha god fysik och en bra koordinationsförmåga. Arbetet som truckförare är ofta kombinerat med många andra arbetsuppgifter.

Var kan man jobba som truckförare?
Truckförare anställs i industrier, lagerterminaler, åkeriföretag, lastbilscentraler och inom handeln. Som truckförare kan du också arbeta i hamnar, godsterminaler och sågverk. Det har blivit allt vanligare att truckförare anställs av uthyrningsfirmor där de hyrs ut på längre eller kortare tid. De allra flesta arbetar på schemalagda arbetstider.

Du gillar kanske också...