Filmer kan förändra din framtid

business visionVarje vecka hör elever från olika delar av Sverige av sig till oss och berättar vad de tycker om filmerna i vårt filmrum. Många har fått upp ögonen för yrken som de tidigare inte kände till, inte minst inför gymnasievalet. En del har valt program som de tidigare inte hade funderat på och många har tänkt om och insett att ett yrke kan se ut på många olika sätt beroende på bland annat anställningsform och arbetsgivare.

Hör gärna av dig och berätta vad du tycker om filmerna på YRMiS plattform. Det hjälper oss att utveckla filmformatet så att filmerna faller i första hand dig som går på högstadiet eller gymnasiet i smaken.

Här är några citat från tjejer och killar som har tyckt till om olika filmer:

Filmen om Brandmannen Nina

“Nina, den häftiga brandmannen! Jag ser faktiskt så mycket upp till alla brandmän. Om det inte vore för dem hade vi haft det sjukt svårt. De riskerar sina liv varje dag för att hjälpa oss. Det som jag seriöst blev tagen av var när Nina berättade att när hon var tre år gammal brann deras hus ner och hur hon inte visste vad hon ville bli när hon gick på gymnasiet. Hon gick på det naturvetenskapliga programmet med internationell inriktning, fastän hon inte ens visste vad hon ville bli.

83_Brandman_-_NinaDet är alltid så med oss ungdomar, vi har en bild i huvudet om vad vi vill bli. Sen sitter vi där en dag och läser programmet och inser att det faktiskt inte var något för oss. Nina är en av dem som varit förvirrad över vad hon egentligen ville bli. Därför sköt hon på vissa saker. Jag gillar hur hon är ärlig. Hur hon sedan bestämde sig för att ta tag i det hon verkligen ville bli och blev det. Hon var väldigt intressant att lyssna på, så jag skulle vilja att filmen var lite längre.”

Här ser du filmen om brandmannen Nina.

Filmen om Drifttekniker Monica

“Det roligaste med filmen om driftteknikern var att jag aldrig har hört talats om ordet drifttekniker över huvudtaget tidigare. Men nu vet jag var och vad det står för. Monika jobbar på Fortum. De eldar sopor och ser till att vi får värme och el. Det var väldigt intressant att få se hur hon jobbar.

Drifttekniker_-_MonikaDen största styrkan i filmen är att ni verkligen har fått med så mycket på så kort tid. Jag menar alla dessa killar som tycker sånt här är cool gillar verkligen det här, att få se allt med sina egna ögon hur jobbet går till i verkligheten. Jag gillar sättet som hon får vissa killar att tänka om, alltså de som ser filmen. De tror att alla tjejer är all fancy, ska ha smink i topp, snygga kläder och klackskor. De skulle aldrig tro att en tjej skulle klara av ett sådant här jobb, men hon har verkligen visat det.

Jag skulle gärna vilja höra mer om hur hon jobbar.”

Här kan du se filmen om Drifttekniker Monica

Filmen om Fastighetsmäklare Emelie

“Filmen om fastighetsmäklaren är inte den bästa filmen som finns hos er, men det är den film som har inspirerat mig mest för jag visste inte riktigt vad man gjorde utan jag trodde bara man satt inne och skrev på datorer och pratade i telefon. När jag fick reda på att man fotograferade olika fastigheter och även var ganska social ändrade jag helt uppfattning. Jag är nog intresserad av att bli fastighetsmäklare för det verkar vara ett roligt jobb.

81_Fastighetsmaklare_-_Emelie

Hon berättar vad hon har läst för linjer innan hon fick jobbet. Man får reda på vilka egenskaper som är bra att ha om man ska vara fastighetsmäklare. Det är bra att hon berättar om lönen och arbetstiderna.

Jag går första året på frisörprogrammet nu men jag funderar faktiskt på att byta och satsa på att bli fastighetsmäklare, jag är övertygad om jag skulle trivas kanonbra med det jobbet. Som frisör kanske jag bara går ut i arbetslöshet.

Här kan du se filmen om Fastighetsmäklare Emelie.

Du gillar kanske också...