MOOC kommer till Sverige

man working outdoorsMOOC står för Massive Open Online Courses och har vuxit med rekordfart över hela världen de senaste åren. 2014 introduceras metoden i Sverige. Karolinska Institutet är först på plan och erbjuder fyra kurser.

2011 kom internetrevolutionen inom högre utbildning i gång på allvar. Stanford University i USA var först på plan med en öppen onlinekurs. 160 000 studenter från hela världen gick utbildningen. Elituniversiteten har blivit tillgängliga för alla genom kostnadsfria onlinekurser utan antagningskrav. Intresset är enormt.

KI profilerar Sverige som kunskapsland

Karolinska Institutet, KI, vill marknadsföra sitt universitet, men också Sverige som kunskapsland för en internationell publik. Lyckas de har de större möjligheter att locka till sig fler duktiga studenter, framför allt på masternivå. KI vill också göra skillnad globalt med att föra ut kunskap till alla de som inte har möjlighet att komma till ett universitet. Det är en utmaning att producera kurser med högre kvalitet i en ny form som kan konkurrera med de allra bästa lärosätena i världen.

I Sverige finns ingen nationell strategi för hur våra universitet ska förhålla sig till MOOC. Det är snarare djungelns lag, som i USA, där de stora, prestigefulla universiteten som lägger manken till sätter igång á först till kvarn.I USA är genomslaget stort. Eleverna får en helt ny möjlighet att läsa fristående kurser på elituniversitet gratis. I Sverige är statliga utbildningar redan kostnadsfria for oss som är mantalsskrivna här.

Hur fungerar MOOC?

MOOC Massive Open Online Course är en storskalig, öppen och kostnadsfri nätkurs som kan läsas av tusentals kursdeltagare till en låg lärarinsats. Ett omfattande traditionellt kursmaterial för e-lärande med videolektioner ingår liksom interaktiva uppgifter som kursdeltagaren löser enskilt eller i grupp. Återkopplingen ges snabbt, antingen av andra elever på kursen, eller via automaträttning. En MOOC kurs leder inte till högskolepoäng, men du kan få ett studieintyg. En del av dessa intyg är gratis, men vissa är avgiftsbelagda.

Freemium

Affärsmodellen bygger på freemium där kursdeltagaren gratis kan ta del av utbildningen i sin helhet. Hen behöver inte ansöka och vänta på att bli antagen utifrån behörighetskrav. Undervisningen finansieras genom att vissa deltagare betalar för tilläggstjänster, bland annat litteratur, certifiering, handledning eller validering.

Du gillar kanske också...