Vårdpersonal ersätts av robotar

hemtjanstrobotMånga prognoser visar att det kommer att vara lätt att få jobb inom äldreomsorgen i framtiden. Meddellivslängden ökar ständigt. Antalet äldre med omsorgsbehov stiger samtidigt som det blir dyrare och allt svårare att rekrytera personal till äldrevården. I Japan bjuder roboten Twendy-One vårdtagarna på frukost i deras egna hem, städar och hjälper även till med förflyttningar. Några svenska kommuner testar en giraff som rullar fram i hemmen och tittar till de äldre.

Japan har världens högsta medelålder. Där väntas 40 % av befolkningen vara över 65 år gamla år 2055. Då går det en pensionär på varje 2,5 invånare (barn inräknade) och antalet hundraåringar uppskattas till en miljon av totalt 100 miljoner japaner. Omsorgspersonalen kommer inte att räcka till och en stor grupp äldre kommer troligen att få klara sig på egen hand. En assisterande hushållsrobot kan vara en lösning. Äldre kan behålla kontrollen över sina liv, klara sig själva i sitt eget hem och avlasta hemtjänsten. Medier rapporterar med jämna mellanrum att det tyvärr är vanligt att äldre personer i Japan idag föredrar en robot som sällskap framför en utlänsk hemhjälp från till exempel Filipppinerna eller Thailand (eller förmodligen från vilket land som helst, men de vanligaste nationaliteterna som vill arbeta inom hemtjänsten i Japan är just från dessa länder).

Roro Kaigo

Begreppet Roro Kaigo betyder på japanska ungefär ‘äldre som tar hand om äldre’. Tänk dig ett äldreboende med personal som är runt 80 som tar hand om boende på runt 100 år gamla. Japan har med anledning av den demografiska utvecklingen tagit fram ett nationellt program för robotforskning i mångmiljardklassen. Storföretag som Honda, Sony, Toyota och Panasonice driver sina egna robotprojekt.

twendyoneTwendy-One är en robot som är framtagen för att kunna samverka med människor. Twendys mjuka fingrar kan ta upp saker från golvet, hjälpa en person att förflytta sig, torka golv och servera frukost.

Roboten Robovie II plockar fram en i förväg e-postad inköpslista, följer kunden runt i affären, bär matvarorna, talar om på vilken hylla varan står och har koll på extrapriserna.

Mobila hushållsrobotar är på frammarsch, vad vi än tycker om dem. I synnerhet sällskapsrobotar har stor potential. Allt fler människor lever ensamma och längtar efter sociala kontakter, även om familjemedlemmen bara är en robot.

Giraffer ersätter hemtjänstbesök i Västerås och Örebro

Bantas personalen i hemtjänsten i Sverige ytterligare, ser robotar ut att behövas i hemmen även här. År 2050 är var tredje svensk äldre än 65 år och antalet personer som är över 80 väntas uppgå till en miljon. I Västerås och Örebro har hemtjänstpersonalen testat att prata med de gamla via en giraff som rullar runt i hemmen. Giraffen är fjärrstyrd och har en videoskärm som ansikte. Inom några år kommer troligtvis cirka 10 % av de äldre att välja e-hemtjänst, åtminstone delvis, enligt en av de kommuner som testar giraffen.

Se filmen där hemtjänstpersonal kommunicerar via en giraff i Örebro

automowerRobotar är inte bara en framtidsvision, de hjälper oss redan nu. Du har säkert sett Husqvaranas Automower, världens första robotgräsklippare, som kom 1995. Elektrolux lanserade 2001 världens första robotdammsugare, Trilobite. Mer än fem miljoner robotar dammsuger golv runt om i världen mens du läser denna artikel

Vill du arbeta med äldre lär du bli efterfrågad – och få en och annan robot som kollega.

 

Du gillar kanske också...