Heta yrken vi råder brist på – och de iskalla

goodlucksignMed gymnasieskolor som specialiserar sig på allt från dans till djurskötsel kan det vara svårt att navigera bland alla valmöjligheter. Den 20-22 november hölls Gymnasiemässan i Älvsjö, med över 160 skolor från Stockholms län representerade. Elever har besökt mässan både med sina skolklasser och eventuellt med sina föräldrar för att få inspiration om sina framtida gymnasieval.

Gymnasiet är inte obligatoriskt men det är svårt att få någon anställning utan vidare utbildning. Det finns många olika inriktningar, både teoretiska och praktiska. Även yrkesförberedande linjer kan ge högskolebehörighet, om man väljer till kompletteringskurser, så det är ett utmärkt tillfälle att verkligen välja utefter sina egna intressen! Det är ett bra sätt att motivera sig till att plugga vidare också, om man hittar något man verkligen tycker är kul.

Som studie- och yrkesvägledare har man en särskild roll i elevens val. Att uppmuntra elevens intressen är viktigt, men det är också bra att ge hen realistiska ambitioner. Att vara medveten om hur arbetsmarknaden ser ut och kommer se ut under de närmsta fem, tio åren är definitivt en fördel när man ska ge råd. Vi vet vilka bristyrkena är och vilka branscher som redan har slagit i anställningstaket. Att berätta detta för eleverna är att göra dem en tjänst, för det kan kännas väldigt tungt att tre år senare inse att man har pluggat sig till arbetslöshet.

Låg konkurrens om jobben Hög konkurrens om jobben
Förskolelärare Journalist
Läkare Frisör
Kock Bibliotekarie
Tandläkare Restaurangbiträde
Ingenjör Fotograf

Källa: allastudier.se

Men i ljuset från detta får man även understryka att livet inte hänger på detta enda val. Blivande gymnasielever kan ofta känna sig stressade över vad de ska välja, men man behöver faktiskt inte hålla sig till ett arbete för resten av sitt liv. Alla har inte direkta passioner och vet vad de vill bli när de ska välja gymnasium. Man kan alltid sadla om! Med all teknologi som nu är på framfart är det ju till och med möjligt att vissa drömjobb inte ens existerar än.

För lite inspiration finns YRMiS Filmrum, med filmer om över 70 yrken.

Se fler exempel på bristyrken här

Du gillar kanske också...