YRMiS nyhetsbrev – november 2014

Heta yrken vi råder brist på – och de iskalla
goodlucksignDet kan vara svårt för elever som ska välja gymnasieutbildning att botanisera bland alla valmöjligheter. Men det finns vissa yrken det faktiskt råder brist på i Sverige och där dagens gymnasieelever faktiskt kommer bli morgondagens arbetskraft!

Läs mer…
 

Stort behov av sjuksköterskor på arbetsmarknaden
skterskaBristen på vårdpersonal i landet fortsätter. Nedskärningar och dålig lön har gjort arbetet mindre åtråvärt hos unga, men faktum kvarstår att det är ett arbete som är både oerhört uppskattat och oersättligt överallt.

Som sjuksköterska har man chansen att verkligen hjälpa människor och göra skillnad.

Läs mer…

Uppkommande på YRMiS!
happy happyÄntligen är det dags för nya filmer på YRMiS! Vi har varit och filmat på Kungsholmens västra gymnasium för att berätta lite om deras Vård- och omsorgscollege. Det är ett högskoleförberedande program som låter eleverna få läsa bland annat psykologi, akutvård och medicin. Med tanke på att det råder brist på vårdpersonal i landet så är det verkligen ett behov som fylls!

Vi kommer även få en ny film om undersköterskeyrket i relation till skolan. Undersköterska kan man bli efter avslutad gymnasieutbildning, och genom praktik kan man få en fot in på arbetsmarknaden även då man pluggar.

Information om hur din skola/företag kan figurera på YRMiS 

Alla gynnas av praktik
praktikantYRMiS har under november månad uppmärksammat flera artiklar angående vikten av praktik och företags vidare samarbeten med skolor. Företagen tjänar på att tidigt få kontakt med blivande arbetskraft, och elever tjänar på det då de får lära sig mer om hur branschen är och hur en typisk arbetsdag kan se ut.

Det finns många företag som har insett vikten av att snappa upp elever. Förra året inledde IT-företagen i Umeå ett samarbete med Umeås universitet, på initiativ av studenterna själva. Detta projekt har fortsatt under 2014 och innebär en fantastisk möjlighet för företag och studenter att lära känna varandra innan studenterna finns ute på arbetsmarknaden. Företagen har lärt sig att hålla sig framme för att snappa upp den nya arbetskraften i tid också, eftersom en konkurrent snabbt kan hinna före annars.

Att företag är öppna inför att släppa in elever för studiedagar och praktik är väldigt viktigt. Det kan kännas skönt för en skolelev att komma ifrån klassrummet ett tag och pröva nya saker, samt att lära sig hur det fungerar i arbetslivet. Det är social träning som tillägg till arbetsträningen. Företag tjänar också på det genom att sporra och inspirera vad som skulle kunna bli framtida personal. Sådant är särskilt viktigt inom yrken som tappar folk. Vård, pedagogik och teknik är alla områden som är i skriande behov av ny arbetskraft, och detta då samtidigt som arbetslösheten bland ungdomar är hög. Detta kan arbetsskapare göra något åt genom att öppna sina dörrar för praktikanter.

Läs artikeln om IT-företagen i Umeå

Har du inga färdiga gymnasiebetyg? Se hit!
musse lärlingEn lärlingsutbildning innebär en utbildning med stor fokus på praktisk kunskap snarare än teoretisk. Till skillnad från yrkesutbildningar kräver inte lärlingsutbildningar fullständiga gymnasiebetyg, utan man kan läsa upp sig. En annan fördel är att utbildningarna erbjuds inom de områden som saknar arbetskraft, så en anställning efteråt är närapå garanterad. Under våren 2015 börjar flera lärlingsutbildningar runtom i landet, bland annat inom butik- och detaljhandel, Hotell & konferens, och nätverkstekniker.

Lärlingsutbildningar Stockholm
Lärlingsutbildningar Göteborg
Lärlingsutbildningar Malmö

Förebild: Mary Seacole
maryseacole1De flesta har nog hört om Florence Nightingale, sköterskan som räddade otaliga liv under Krimkriget (1853-56) och var en pionjär inom sin bransch. Men det fanns en annan sjuksköterska under samma tid vars namn var bortglömt under nästan ett århundrade. Mary Seacole.

Läs mer…

 

adventGenom mörker och dimma skiner YRMiS och hoppas ni alla gör er redo inför första advent!

Hälsningar,
Josefin Åkerblom.

Du gillar kanske också...