Augmented Reality och zombies i naturen – Äntligen dags för SciFest!

Under tre dagar stod dörrarna öppna för en vetenskapsfestival som heter duga. SciFest slog besöksrekord med över 7000 besökare, de flesta under lördagen då allmänheten fick komma. YRMiS fick däremot chansen att komma dit redan på torsdagen, då festivalen var öppen för inbokade skolklasser, från mellanstadiet ända upp till gymnasiet.

augmentedreality_ko

Klass 8D från Internationella Engelska Skolan i Uppsala sitter uppmärksamt och tittar på när Tommy Flink, andraårselev från tekniklinjen på Westerlundska gymnasiet, lägger fram den ena kartongbiten efter den andra på golvet framför dem. Något flimrar till på skärmen framför dem när sensorerna känner igen just den kartongen. Plötsligt balanserar en 3D-bild på kartongbiten i Tommy Flinks hand. En personbil, ett jaktplan, en betande ko. Genom det ständiga bakgrundssorlet på festivalen hörs små förvånade utrop när en stor byggnad bygger ihop sig själv från grunden på bara några sekunder.

– Det är verkligen roligt att få någon verklighetsförankring till vad vi lär oss i skolan, säger klassföreståndare Jenny Lagerkvist.

Hon är här med flera klasser och går ständigt fram och tillbaka från demonstrationen av Augmented Reality, eller förstärkt verklighet. De har andra workshops inbokade under dagen, där eleverna kommer att få testa flera olika saker. SciFest erbjuder verkligen ett brett utbud av aktiviteter.

– Eftersom vi bor i Uppsala får vi många uppdateringar om SciFest och vi har förberett oss. Vi ser fram emot det.

På skärmen framför klassen drar Tommy Flink fram ett Youtube-klipp på en av IKEA:s reklamfilmer. Det har ett par år på nacken men demonstrerar tydligt förstärkt verklighet, där en app ersätter bilden av möbelvaruhusets katalog med en bild på något i IKEA:s sortiment, så att man enkelt kan se hur något kommer ta sig ut i hemmet.

Följs upp i klassrummet efteråt

fysik med legoSciFest är en samling med workshops och föreläsningar, allt med en vetenskaplig inriktning. Den stora hallen inne på Fyrishov är uppdelad i flera mindre rum med hjälp av skiljeväggar, och i varje hörn finns det något nytt att se.– Vi har gjort massor med aktiviteter, det finns så mycket att göra här, säger Fanny Smed från Norra kunskapsskolan i Uppsala.

– Vi gjorde armband av vår egen DNA-sekvens, säger kamraten Whilma Hovberg och visar fram armbanden med små skimrande glaspärlor. Sedan fick vi bygga batterier av citroner, och så gjorde vi en övning där vi fick se hur smutsiga våra händer verkligen är.

Fanny Smed och Whilma Hovberg står båda böjda över en kran i LEGO, som med en knapptryckning släpper en kula i 50 centimeter, ner på en sensor som känner av hur lång tid fallet tog. Uppgiften är att avgöra medelhastigheten på kulan med hjälp av en formel. Det tar inte särskilt lång tid för någon i klassen, de är från årskurs sju och åttas spetsmattegrupp.

– Det är kul att få komma ifrån skolan lite, säger Whilma Hovberg.

– De kan komma att diskutera det här med sina klasskamrater senare. Vi ville få hit alla elever men det blev inte så, tyvärr. Det var bara matteleverna som kunde komma, men de ska få prata om det i klassrummet sen. NO-lärarna kan vilja ha uppföljning på det här, säger Oskar Berg, tillfällig lärare i klassen.

Zombieföreläsning lockar besökare

På den stora scenen hålls föreläsningar genomgående under dagen. En som är särskilt välbesökt är Emil V. Nilssons ”Zombies i naturen” som presenterar några av naturens vanligaste parasiter och hur de påverkar hjärnan hos dess värd. Han plockar upp frivilliga från publiken som får hjälpa honom illustrera parasiter och deras valda värdar.

– Vad är en zombie? Är det en död person som blir levande igen? Det tar mer energi för en parasit att infektera dig, döda dig och sedan väcka dig till liv igen för att kontrollera dig, än att bara ta över din hjärna och påverka dig, säger Emil V. Nilsson.

Ett av hans exempel visar mikroskopiska urdjur, så kallade toxoplasma gondii, som tar över hjärnan hos möss för att eliminera rädslan för kattdjur. När en infekterad mus blir uppäten av en katt får parasiten en chans att föröka sig i kattens tarmflora.

– Det som är verkligt intressant är att toxoplasma gondii smittar alla däggdjur, inklusive människan. Hos oss smittar det genom dåligt tillagat kött. Forskare är inte så säkra på hur infektionen påverkar en mänsklig hjärna, men det är en relativt vanligt förekommande parasit hos människor. Hur vanlig varierar från befolkning till befolkning, någonstans mellan 10% till 90% beroende på var i världen man bor, säger Emil V. Nilsson.

Han gör en utgående gest mot den storögda publiken.

– Så med er alla här inne… Rent statistiskt är någon av er förmodligen smittad, säger han och ler.

 

Se IKEA:s reklamfilm med Augmented Reality här
Läs YRMiS tidigare intervju med SciFests arrangörer här

Du gillar kanske också...