Världens läskigaste yrke behöver nytt blod

tandlakareEn tandläkare behandlar skador i käkområdet. Vanliga uppgifter är att laga hål, behandla tandköttsinflammation och göra rotfyllningar, men tandläkare arbetar även förebyggande och kan förvarna för framtida problem i munhålan. Vid tandställningsinsättning och ersättning av skadade tänder samarbetas det med en tandtekniker som tillverkar tandställningar och proteser. Vanligtvis arbetar tandläkare i team tillsammans med tandhygienist och tandsköterska. Tandläkaren är i det fallet arbetsledare.

Som tandläkare kan man antingen arbeta inom folktandvården eller inom privata praktiker. I Sverige är det ungefär 50-50. Det finns också stora möjligheter att resa inom yrket och arbeta utanför landets gränser. Många tandläkare i Sverige har också utländsk bakgrund.

Tandläkarutbildningen är femårig och ges på universiteten i Göteborg och Umeå, högskolan i Malmö samt vid Karolinska institutet i Stockholm. Särskild behörighet ges vid Biologi B, Fysik B, Kemi B och Matematik D el. Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matematik 4. Vid Karolinska institutet och Malmö högskola ingår intervjuer och prov som en del i antagningen, för att sålla ut de kandidater som har motivation, fallenhet och intresse för yrket.

Redan under första året får du praktisk inblick i yrket genom besök på Folktandvården och egna övningar på kliniken. I slutet av tredje året väljer du ämne för examensarbete med odontologisk inriktning. En tandläkare kan efter färdig utbildning och två års allmänpraktik välja att specialisera sig på något och sålunda vidareutbilda sig. De åtta olika inriktningarna är:
Ortodonti (tandreglering)
Oral kirurgi
Endodonti (sjukdomar som relaterar till tandpulpan)
Pedodonti (barn-och ungdomstandvård)
Parodontologi (läran om tandlossningssjukdomar)
Oral protetik
Radiologi (röntgen)
Bettfysik

Lönen bygger på erfarenhet, och de med några år inom yrket tjänar betydigt mer. Genomsnittslönen för en tandläkare i Sverige ligger på 45 200 kr/mån, med en ingångslön på runt 30 000, med viss variation mellan länen.

En tandläkare måste vara lyhörd och tycka om att arbeta med människor.  Att vara händig är också en plus eftersom det praktiska elementet är ett måste. Arbetet kan slita på nacke och axlar och man bör vara allergifri eftersom man arbetar med kemiska preparat och härdplaster.

Enligt Arbetsförmedlingen ser framtiden fortsatt ljus ut för tandläkare, med liten till mild konkurrens om jobben. Storstäderna och utbildningsorterna kan vara svårare att få jobb i för en nyexaminerad tandläkare, så där rekommenderas det att söka sig till mitten av landet.

tandtrad

Jämför utbildningar på studera.nu

Mer om tandläkaryrket

Du gillar kanske också...