Brandman

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att kunna jobba som brandman?
Många arbetsgivare kräver att man ska ha gått den tvååriga utbildningen SMO, Skydd mot Olyckor, för att få jobba som brandman på heltid. Det finns även en utbildning för att vara brandman på deltid: Räddningsinsats. Den är ungefär tio veckor.

Hur ser framtidsutsikterna ut för yrket, är det lätt att få jobb?
Det är svårt att komma in på utbildningen och ganska svårt att få jobb som brandman för det är många som konkurrerar om de jobb som finns. Däremot finns det möjlighet att jobba med risk och säkerhet på andra sätt, till exempel inom privata företag, om man har gått SMO.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns om man utbildat sig till brandman?
Efter SMO-utbildningen kan man gå vidare i två steg. Första steget är att bli styrkeledare och därefter kan man bli insatsledare. Man kan även läsa en kompletterande ingenjörsutbildning, som är en 3,5 år lång utbildning på högskola/universitet. Detta ger möjligheten att arbeta som brandingenjör och räddningschef.

Vad tjänar en brandman, och hur ser löneutvecklingen ut?
Medellönen för nyanställda är 22 081 kronor, men spridningen är stor över landet. Ersättning för arbete på obekväma tider tillkommer för de flesta.

Vilka personliga egenskaper är viktiga om man vill bli brandman?
Man ska vara lugn, trygg, kreativ och tycka om lagarbete!

Du gillar kanske också...