Inspiration för elever med funktionsnedsättning

teckensprYRMiS vill hjälpa alla som funderar på vad de ska arbeta med. Därför har vi sedan länge textat alla våra filmer på engelska för de som inte kan svenska så bra. Nu håller vi som bäst på att texta alla filmerna på svenska också. Hörselskadade elever funderar förstås också på vad de ska välja för inriktning, utbildning och yrke.

Vi har i flera år fått önskemål om att anpassa filmerna så att även personer med funktionshinder ska kunna få glädje av dem och är nu glada att äntligen få möjlighet att göra detta.

Vill du se en yrkesfilm med svensk eller engelsk text gör du så här:

1. Gå in i YRMiS filmrum och välj en film. Klicka på Youtube symbolen i högra hörnet.

2. Längst ner i högra hörnet där filmen ligger på Youtube finns en rad symboler:
textsymbol

3. Klicka på den röda symbolen med två vågräta streck och du får upp den här rutan:
textamindre

4. Här kan du klicka på det språk du vill ha filmen textad på eller om du inte vill ha textremsor (normalt visas filmerna utan textremsor) kan du klicka på Inaktivera textning.

5. Tryck på Spela-knappen längst ner i vänstra hörnet som kommer filmen att visas med den text du har valt, eller utan text om du har valt det eller inte gjort något val.

texta

Som ni ser går det även att få textningen översatt till en rad språk. YRMiS tar dock inget ansvar för språkkvaliteten på denna autofunktion men för den som talar flytande hindi går det bra att välja att få textremsorna översatta till hindi. Eller kinesiska (såväl förenklad som traditionell), persiska, makedonska, ryska, serbiska… det finns alla möjligheter för nyanlända svenskar att inspireras av olika yrken och arbetsplatser på sitt eget språk.

För att få till exempel filmen om Apoteket översatt till arabiska klickar du på Översätt textning (se ovan), scrollar bland språken och väljer arabiska och så kommer textremsorna på detta stora världsspråk upp mens du tittar på filmen.

I skrivande stund är filmer om 28 yrken textade på svenska. Inom de närmaste veckorna kommer alla filmerna att finnas med text för den som önskar det.

apoteket arabiska

Du gillar kanske också...