Var får du lättast jobb?

geologVar är det lättast att få jobb just nu? Allra enklast är det att få arbete som gruvarbetare. Mjukvaru- och systemutvecklare, ingenjörer och tekniker inom gruvteknik och metall, IT-arkitekter, civilingenjörer inom bygg och anläggning och läkare har knappast heller några problem att få jobb. Yrken där det är svårare att få jobb är fotograf, journalist, vaktmästare och städare.

Trots en tuff arbetsmarknad väntas 1,1 miljoner få nytt jobb i år. Läkare och förskollärare hör till vinnarna. Men det är förstås fler faktorer som avgör vem som lyckas få arbete förutom hur många sökande det går på varje tjänst.

Det finns vissa yrken som företagen skriker efter kompetens inom där de som har rätt profil kan välja och vraka. Ett hett tips för att klara sig väl på arbetsmarknaden är att se till att gå ut gymnasiet med godkända betyg. Ännu bättre är det om du dessutom skaffar dig en högre utbildning. Utbildning lönar sig – de yrken där det råder brist är generellt yrken som kräver akademisk utbildning.

Chansen att få jobb varierar inte bara med yrke och utbildning utan även var i landet du bor. Framför allt drabbas regioner som är beroende av industrin och där byggaktiviteten är låg. Det är bara i Stockholms och Norrbottens län som sysselsättningen bedöms öka i år. I norr blomstrar gruvindustrin och i Stockholm handlar det om tjänstesektorn.

Skaffa dig erfarenhet och välj med hjärtat och hjärnan

Erfarenhet har också stor betydelse för arbetsgivare som ska anställa personal. Många företag upplever ett överskott på nyexaminerade personer som inte har någon erfarenhet. I andra branscher är ett gott rykte viktigt, till exempel kockar som anställs för att de har gjort bra ifrån sig på andra håll, inte nödvändigtvis för att de har lång utbildning.

Satsa på något som du är intresserad av. Försök göra studiebesök och praktisera innan du sätter dig på skolbänken och tar på dig många års studieskulder. Sök extrajobb på kvällar, helger och/eller lov. Var försiktig med områden där arbetsmarknden är svag. Och framför allt: Hoppa inte av gymnasiet, då är det avsevärt svårare att få jobb.

Hur ser det ut om 5-10 år?

Enligt arbetsförmedlingens bedömning ser utsikterna för att få arbete ut så här om 5-10 år:

Goda utsikter att få jobb om 5-10 år Svårare att få jobb om 5-10 år
Data/IT Hotell, restaurant och storhushåll
Hälso- och sjukvård Försäljning, inköp och marknadsföring
Installation, drift och underhåll Naturbruk
Serivce- och säkerhetsarbete Socialt arbete
Tekniskt arbete Transport
Pedagogiskt arbete
Kultur, medier och design
Bygg och anläggning
Naturvetenskapligt arbete
Tillverkning

Här kan du läsa en rapport om vilka branscher som kommer att söka med ljus och lykta efter kompetent personal, 2013 och om tio år, enligt Arbetsförmedlingens undersökningar.

Du gillar kanske också...