Med kunskap blir valet enklare

gymnasieguidenTa reda på så mycket som möjligt om utbildningarna när du ska välja till gymnasiet. Försök att tänka ett steg längre och inte bara vad du ska ägna din tid åt de kommande tre åren. Vad ska utbildningen leda till, vart är du på väg? Tiden är inne för gymnasiemässor på olika håll i landet. Gå på Öppet Hus i skolor du är intresserad av, prata med nuvarande och tidigare elever.

Besök gärna skolan en vanlig dag också och känn in hur det är att gå där i praktiken, i verkligheten. Är det en inriktning du känner att du skulle trivas med? Är stämningen inspirerande? Är skolan seriös utan att vara tråkig? Alla skolor har för- och nackdelar, och ingen är perfekt. Ju mer du tar reda på desto säkrare kommer du känna att du har valt rätt, eller åtminstone att du har gjort vad du har kunnat för att hamna så rätt som möjligt.

Måste man gå gymnasiet?

Nej, gymnasiet är frivilligt. Men det är ruskigt svårt att få ett jobb om du inte har gått gymnasiet. Till och med McDonalds kräver gymnasieutbildning. Det är ett minimikrav hos de flesta arbetsgivare.

Vad händer om man ändrar sig?

Går du i grundskolan kan du göra ett omval, men bara ett. Har du redan börjat på gymnasiet får du byta i mån av plats. Ju längre tid du har gått, desto svårare är det att byta eftersom du måste komma ikapp i de ämnen som du ska läsa på det nya programmet. Har det gått för lång tid är det bättre att söka om efter första året. Det är inte ovanligt att elever ångrar sig och byter, men det kostar din hemkommun ungefär 100 000 kronor och många känner att de har förlorat ett år.

Kommer jag in på gymnasiet om jag inte får godkänt i alla ämnen i nian?

Om du inte får godkänt i alla ämnen kan du gå ett introduktionsprogram. Några enstaka gymnasieprogram får man gå även om man inte har godkänt i alla ämnen efter nian, om det är låga intagningspoäng. Är det bara ett ämne du inte har fått godkänt i kan du gå ett introudktionsprogram parallellt med gymnasieutbildningen, så att du läser in ämnet på grundskolenivå vid sidan av gymnasiestudierna.

Dagens Nyheter ger varje år ut en matnyttig Gymnasieguide med artiklar och reportage om vad som är bra att tänka på. Den vänder sig till elever och föräldrar i hela landet. Läs och begrunda. Möjligheterna är många!

Ladda ner DN:s Gymnasieguide 2013

Du gillar kanske också...