Golvläggarbristen löses med utländsk arbetskraft

golvlaggareEn golvläggare arbetar med att lägga golv och mattor, vid nybyggen eller renoveringar. Eftersom både golv och mattor kan vara gjorda av flera olika material så varierar metoden. I jobbet ingår också ett förarbete med att slipa underlaget så att golvet blir jämnt, och att ytbehandla det lagda golvet efteråt. Just nu byggs det mycket överallt och det finns inte tillräckligt många utbildade golvläggare för att täcka behovet. Få väljer inriktningen på gymnasiet och för närvarande löses problemet genom att anlita utländsk arbetskraft.

Ca 60 gymnasieskolor i Sverige har Bygg- och anläggningsprogrammet med inriktning husbygge. Det är en yrkesutbildning vars mål är att förbereda eleven inför ett arbete. Utbildningen är menad att främja elevens kunskap om hur man bygger på ett säkert, rationellt och miljömässigt hållbart sätt. Entreprenörskap och företagande ingår också. Det är viktigt att man öppnar upp för ett kontinuerligt lärande eftersom branschen förändras och utvecklas på olika sätt. Elevernas kreativitet uppmuntras och de lär sig även samarbete eftersom de kommer ingå i arbetslag. Inriktningen husbyggnad ger kunskaper i nybyggnation, renovering och ombyggnation av bostäder, broar och andra anläggningskonstruktioner, samt ingående kurser i olika golvmaterial och metoder.

golvparkett

Efter studenten uppföljs utbildningen av så kallad färdigutbildning, där man i 2,5 år går som lärling hos ett företag. Lärlingsanställning har man själv ansvar för att söka. Efteråt får man göra ett yrkesteoretiskt prov, och vid godkännande av det får man sitt yrkesbevis. Hela utbildningen finns också tillgänglig som lärlingsutbildning på vissa skolor, där den teoretiska delen av utbildningen läses in via ett distansstudiepaket från Byggnadsindustrins Yrkesnämnd.

Medellönen för en golvläggare ligger på runt 25 100 kr/mån. Som golvläggare får man utlopp för sin kreativitet och bör kunna råda kunder i val av material och färg. Det är ett serviceinriktat yrke där man får träffa många kunder och ha ett brett kontaktnät. Man är en hantverkare med ett yrke som kräver noggrannhet och konstnärlig förmåga. Det är viktigt att tänka på hur man skyddar knäna som annars kan påfrestas.

Enligt Arbetsförmedlingen kommer utbildade golvläggare kunna se fram emot en extremt god arbetsmarknad både nu och tio år framåt.

Mer om Bygg- och anläggningsprogrammet

Mer om golvläggaryrket

Du gillar kanske också...