Många möjligheter för utbildade psykologer

Psykologi är läran om själslivet, alltså människans upplevande, reaktions- och beteendemönster, handlingar, värderingar och attityder, utveckling och sociala reaktioner. Om det är något som hindrar en människas utveckling hjälper en psykolog till att reda ut det. De traditionella arbetsplatserna finns på sjukhus och kriminalvården, men de är långt ifrån de enda utsikterna för en utbildad psykolog.  I skolor och inom socialtjänsten behövs det psykologer, inte bara som stöd för lärare och elever, utan även för att utveckla skolledningen. Inom företag används psykologer för att vara ett stöd inom organisationen, att rehabilitera och anställa rätt personal. De kan också utbilda chefer till bättre ledarskap. Det finns också idrottspsykologer, som arbetar med mental träning för elit- och motionsidrottare. Med alla dessa arbetsplatser som öppnas upp råder det idag brist på psykologer och tillräckligt många utbildas inte för att fylla behovet.

Psykologutbildningen är fem år (300 högskolepoäng) och finns på nio olika universitet runt om i Sverige. Grundläggande behörighet krävs, samt Matematik B och Samhällskunskap A el. Matematik 2a / 2b / 2c och Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. På Umeå universitet finns dessutom ett psykologiprogram med inriktning idrott.

psykologhjul

Exempel på hur ingenjörsutbildningen kan se ut. Bild från liu.se

Under utbildningen ingår det att själv gå igenom terapi, och vid vissa skolor måste man betala delar av den terapin själv. Utbildningen är både teoretisk och praktisk och avslutas med att man håller terapi med egna patienter under handledning. Efter examen krävs ett år handledd praktisk tjänstgöring innan man kan ansöka om psykologlegitimation från Socialstyrelsen.

Som psykolog finns det möjlighet att vidareutbilda och specialisera sig. Specialistutbildningen är tre år. Det finns tre områden i vilket specialistbehörighet ges.
Klinisk psykologi
Diagnosticering och behandling av psykiska sjukdomar.
Pedagogisk psykologi
Undersökning och applicering av undervisnings- och lärprocesser.
Arbets- och organisationspsykologi
Undersökning och förbättring av samspelet mellan individ och arbetsplats.

Utöver detta finns även särskilda utbildningar till att bli psykoterapeut, där man specialiserar sig på en särskild metod för att undersöka psykiska sjukdomar och hitta åtgärder. Några exempel på dessa metoder är psykoanalytisk och psykodynamisk terapi, kognitiv terapi och kognitiv beteendeterapi. Du kan bli psykoterapeut även utan psykologutbildning. Läkare med inriktning på psykiatri är också behöriga till den utbildningen, samt vissa andra yrkesgrupper, till exempel socionom. Efter specialistutbildningen utfärdas ett specialistbevis inom det valda området av Sveriges Psykologförbund.

Ingångslönen för en psykolog kan variera mycket beroende på arbetsplatsen. Den bör bestämmas av hur svårt och ansvarsfullt arbetet är, och givetvis hur skicklig du är.  De flesta verkar ändå ha en lön som sträcker sig mellan 30 000-35 000 kr/månaden, med ingångslönen några tusenlappar mindre. Men återigen, det kan variera stort.

Som psykolog bör man kunna lyssna och känna empati. Man har ett stort ansvarsområde och bör för sin egen skull kunna skilja arbetslivet från privatlivet. Det är ett spännande yrke som har väldigt stor bredd och utvecklingsmöjligheter. Vem vill inte känna att man bidrar med något på en väldigt konkret nivå?

Enligt Arbetsförmedlingens prognos är behovet att rekrytera psykologer stort. Många kommer gå i pension under de närmaste åren vilket leder till ännu fler platser som måste fyllas. Bedömningen för yrket både nu och tio år i framtiden är att det kommer bli liten konkurrens om jobben i hela landet.

Jämför olika skolor på studera.nu

Mer om psykologyrket

Du gillar kanske också...