Undersköterska – Ellinor

https://www.youtube.com/watch?v=fnUYNjhUlVA

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att kunna arbeta som undersköterska?
Man kan gå omvårdnadsprogrammet på gymnasienivå, det förbereder dig inför yrkeslivet och ger dig behörighet som undersköterska. Sen kan man läsa samma program på komvux om man vill.

Hur mycket tjänar man som undersköterska?
Det varierar men från och med april 2009 kommer lägstalön efter ett år i yrket vara 17.000 kronor i månaden. Beroende på lokala avtal och egen arbetsinsats kan lönen ligga uppåt 20 000 plus eventuell OB-ersättning

Vilka personliga egenskaper bör man ha om man ska arbeta som undersöterska?
Sammarbetsvillig, att man har lätt att anpassa sig och arbetar bra under press och stress. Som undersköterska ska du vara beredd på allt, speciellt på en akutavdelning. Men samtidigt som du är stresstålig ska du också ha den känsliga sidan. Vara empatisk och kunna sätta dig in i patientens svåra situation. Det är nog svårare för vissa än den fysiska delen. Och personligen anser jag att den känsliga sidan är viktigare.

Vad är det för skillnad mellan Vård och Omsorgscollege jämfört med Omvårdnadsprogrammet på en traditionell gymnasieskola?
Vård- och omsorgscollege på Kungsholmens gymnasium, i samverkan med Sophiahemmet Högskola och Stockholms läns landsting, erbjuder en högskoleinriktning på Omvårdnadsprogrammet med nära kontakter till arbetsliv och forskning. Utbildningen ger eleverna möjlighet till särskild behörighet för fortsatta studier vid högskola och universitet med inriktning mot yrken som sjuksköterska, psykolog, polis, sjukgymnast, socionom, biomedicinsk analytiker mfl. När eleverna tar sin examen från Vård- och omsorgscollege bär de med sig spetskunskap inom omvårdnadsyrket, vilket gör dem väl rustade för anställning och vidare studier vid högskola/universitet.

Du gillar kanske också...