Art Director – Pontus

https://www.youtube.com/watch?v=m67JMBcteto

FRÅGOR OM YRKET

Vad har en AD för lön?
20 000 – 25 000 kronor i månaden som ingångslön, högre i Stockholm än i övriga landet. Tio år efter examen ligger lönenivån mellan 26 000 och 35 000 kronor/månad.

Vad gör en AD en vanlig arbetsvecka?
En AD arbetar med bild, grafisk form och design i reklam. AD:n gör skisser, regisserar fotograferingar, beställer illustrationer och övervakar produktionen fram till det färdiga resultatet. Som AD samarbetar man ofta i produktionen med flera andra yrkeskategorier i reklambranschen såsom copy writers, produktionsledare, projektledare, webbmasters, orginalare och fotografer.

Är det lätt att få jobb efter utbildningen?
Arbetsmarknaden för anställda och företagare inom reklambranschen är mycket konjunkturkänslig. Det är hård konkurrens om tjänsterna. Välutbildade, kreativa och erfarna AD har lättare att få jobb. Kompetenskraven höjs dessutom i takt med globaliseringens konsekvenser och en alltmer internationell marknad.

Är det några speciella egenskaper som är extra bra att ha som AD?
Det är en stor fördel om du har många idéer och gillar att skapa nytt. Är du en smula konstnärligt lagd är det ingen nackdel. Allmänbildning och koll på trender hjälper dig att bli bra, förmåga att kommunicera med bild och form gör dig ännu bättre.

Vilka är de främsta fördelarna med yrket?
Det är fritt och kreativt. Du får kunder från i stort sett alla branscher och lär dig saker om väldigt många olika verksamheter. Dessutom kan du arbeta med många olika medier från tidningar, böcker, utomhusreklam och annat tryckt material till film, TV och webb.

Vad finns det för högskoleutbildningar? Vad avgör om man blir antagen?
På designprogrammet vid Göteborgs universitet finns en inriktning som heter grafisk desing. Urvalet av sökande görs på arbetsprover. Du kan också läsa grafisk design och illustration på Konstfack i Stockholm. Där gäller också arbetsprover samt intervju. Reklamlinjen på Beckmnas i Stockholm – urval på arbetsprover. Här måste du dessutom vara 20 år.

Hur lång är utbildningen?
Högskoleutbildningarna i Stockholm och Göteborg är 4-5 år. På Beckmans 3 år. Det finns också fristående utbildningar utan högskolestatus. De sistnämnda är inte kostnadsfria.

Du gillar kanske också...