Frisör – Shadi

https://www.youtube.com/watch?v=W7aW8GAspXA

FRÅGOR OM YRKET

Är det lätt att få jobb som frisör?
Frisöryrket är ett populärt yrkesval, men i dagsläget utbildas många fler än vad branschen behöver. Man räknar med att cirka 2000 utbildas till frisörer varje år medan arbetsmarknaden endast behöver ungefär 500 stycken, så arbetsmarknaden för nyutbildade frisörer är något osäker.

Hur utbildar man sig till frisör?
Det finns tre olika utbildningsvägar till yrket. Man kan gå gymnasieskolans hantverksfrisörutbildning, gå som lärling på ett företag (trainee) eller så kan man gå en privat utbildning som är godkänd av branschen. Det tar tre år att utbilda sig till frisör.

Vad tjänar en frisör?
Den som har avlagt branschens yrkesprov (gesällprov) har enligt avtal rätt till 18 591 kronor i månaden plus 16 % provision av inarbetat belopp. Den som inte har avlagt yrkesprovet, det vill säga en obehörig frisör, tjänar 13 013 kronor plus provision.

Är det vanligt att man startar eget?
Många frisörer är egna företagare. Antingen kan man driva sin egen salong, eller så kan man hyra in sig på en stol och driva sitt eget företag i någon annans salong.

Är det något annat man bör tänka på om man vill bli frisör?
Frisöryrket är kreativt och utvecklande! En frisör blir aldrig färdigutbildad utan måste gå på kurser och frisyrvisningar för att lära sig nya och moderna tekniker. Det kan också vara mycket krävande för kroppen. Många får problem med rygg och axlar, och det finns risk att utveckla vissa allergier.

Du gillar kanske också...