Skoltrött? Gå en motivationskurs!

skoltroettHar du ledsnat på pluggande och allt vad skolan heter? Tvivlar du på om du har valt rätt? Tycker du att du borde skaffa dig en utbildning men saknar aptiten att studera vidare? Kanske en motivaitonskurs på en folkhögskola är något för dig. För att bli antagen måste du vara under 25 år, arbetssökande och sakna fullständiga slutbetyg från grundskolan eller gymnasiet.

Målet är att du ska slutföra dina studier och öka dina chanser till jobb. I tolv veckor läser du ämnen som svenska, matte, religion, musik och bild. Du får påverkar upplägget och studera i din egen takt. Du får inga betyg. På endel skolor ingår schemalagd tid för att arbeta med cv, personliga brev och arbetsintervjuer.

I år ges 5000 unga arbetssökande möjlighet att via Arbetsförmedlingen gå en motivationskurs. Den finns på 110 av Sveriges 150 folkhögskolor.

Nära tusen elever valde 2010 att efter motivationskursen plugga vidare.

– Klassgemenskapen är bra. Jag har inte tyckt om att gå i skolan tidigare. Man får ta det i sin egen takt. Jag har problem med matten och det funkar inte om jag ska skydna mig, säger en av eleverna som gått motivationskursen och som nu siktar på en högskoleutbildning.

Enligt Folkbildningsrådets undersökningar känner sig hälften av deltagarna studiemotiverade efter motivationskursen.

Här finns mer information hos Arbetsförmedlingen och här finns infomation om alla folkhögskolor i Sverige.

Du gillar kanske också...