Morötter till personalen utöver det vanliga

Vad är viktigt för dig när du ska välja arbetsgivare i framtiden? Hög lön, kompetenta kollegor, kul arbetsuppgifter, internationella utvecklingsmöjligheter? Gör en inventering hos dig själv! Företaget Pekkaniska uppmuntrar personalen med motionsbonus. De brottades tidigare med hög sjukfrånvaro. Pekka införde därför bonus till de som motionerar. Den som under året inte drack alkohol, slutade röka eller sprang ett maratonlopp fick 170 Euro. Systemet har utvecklats och idag får den som gör fler armhävningar än vd:n också 1700 kronor. Nu är personalen frisk och företaget mer lönsamt.

Hälsoprogram för alla anställda

Nofa Janneniska AB, som Pekkaniska heter i Sverige, sporrar ekonomiskt sina anställda att leva hälsosamt och erbjuder mycket personligt hälsobonussystem som kan ge personalen betydande tilläggsinkomster:

  • Gymkort till alla anställda
  • Klarar av ett maratonlopp: 1700 SEK
  • Vinner over vd:n i armhävningar: 1700 SEK
  • Löpning (minst 5 km): 10 SEK/km
  • Använder  inte alkohol: 1700 SEK/år
  • Rökfri: 1700 SEK/år
  • Slutar röka: 10000 SEK
  • Inga sjukskrivningsdagar: 5100 SEK/år

chinsBonusarna har byggts ut gradvis. Nu kan man få bonus för att förbättra sig på konditionstest, delta i ett längre motionslopp av olika sorter, cykla till jobbet om det inte är för kort, mm. 90% av de anställda får ut bonus varje år.

Resultatet, menar företaget, har varit positivt. Sjukfrånvaron har sjunkit till mellan 0,7 och 2,5 procent under de senaste tio åren. Produktiviteten har ökat. Det är lättare att rekrytera. Trots att anställda får använda en arbetstimme per dag för träning på betald arbetstid anser Pekkaniska och Jannaniska att programmet är mycket lönsamt.

Du gillar kanske också...