Meritvärde och behörighet till gymnasiet

niorGår du i åttan och är en blivande nia som ska söka till gymnasiet läsåret 2013-2014? I så fall kan det vara bra att veta vad som krävs för att komma in på olika program.

Behörighet

  • – på de studieförberedande programen krävs minst G i tolv ämnen
  • – på de yrkesförberedande minst G i åtta ämnen

Svenska eller svenska som andra språk, engelska och matematik måste ingå i de ämnen som du ska ha minst G i på alla program.

För Ekonomi-, Humanistiska- och Samhällspgrogrammet krävs dessutom minst G i geografi, historia, religion och samhällskunskap. Det innebär att du har fem “fria” ämnen.

För Natur- och Teknikprogrammen krävs istället minst G i biologi, fysik och kemi. Det innebär att du för dessa program har sex “fria” ämnen.

Om du inte klarar kraven för att nå behörighet finns det olika Introduktionsprogram, fd IV. De ger dig möjlighet att få gymnasiebehörighet. Om du saknar ett eller två betyg heter det Preparandutbildning. Är det fler betyg som saknas kallas det Individuellt alternativ. Det finns även Programinriktat val (PRIV), Språkintroduktion och Yrkesintroduktion.

Mer information hittar du här: www.skolverket.se/gy2011

Betyg och Poäng

För dig som går i åttan just nu räknas dina 16 bästa betyg. 320 poäng är det mesta du kan få.

(Från och med antagningen till läsåret 2014/15 kommer dock den som läst ett modernt språk som språkval att kunna tillgodoräkna sig det betygsvärdet utöver värdet för de 16 bästa betygen – det vill säga 17 betyg. Det maximala mertivärdet kommer då att vara 340 poäng och gäller alltså nuvarande år 7).

Mer information om detta hittar du här: www.skolverket.se/forskola-och-skola/2.1670/2.2728/2.2790

Betygsvärden

A = 20 poäng
B = 17,5 pooäng
C = 15 poäng
D = 12,5 poäng
E = 10 poäng
F = 0 (icke godkänt)

Här finns mer information om betygsvärden www.utbildningsinfo.se/sb/d/195/a/771

Du gillar kanske också...