Gott om jobb för naturvetare 2017

sjukhusfysikerValet av utbildning är ett av de mest betydelsefulla vägval vi gör i livet. Det är viktigt att låta det egna intresset styra och låta hjärtat vara med i valet. Samtidigt är det lika viktigt att ta reda på så mycket det går om arbetsvillkor, karriärmöjligheter och framtidsutsikter.

YRMiS vill att så många som möjligt ska kunna hitta en väg fram till sitt drömyrke. Svårigheter att finna information får inte vara ett hinder. Ibland finns fler vägar än man först trodde och ibland krävs uppoffringar i form av tillfälliga anställningar, flytt eller lägre lön. Det viktigaste är att utbildningsvalet görs medvetet, med öppna ögon och fakta på hand.

En akademisk utbildning är en investering för hela livet. Den ökar chanserna på arbetsmarknaden och ger personlig utveckling. Den ökar också möjligheterna att få ett spännande och utvecklande yrke. Jag vet av egen erfarenhet att det utbildnings- och yrkesval som görs i unga år inte säkert gäller under hela yrkeslivet. Hur man trivs och lyckas i arbetslivet beror också på andra egenskaper. Men en akademisk utbildning är en mycket bra grund att stå på, och att vidareutvecklas ifrån.

SACO har i sin rapport Framtidsutsikter sammanfattat hur arbetsmarknaden kommer att se ut för akademiker om fem år.

För flera naturvetenskapliga yrkesområden räknar SACO med en bra eller mycket bra situation på arbetsmarknaden 2017, både för nyutexaminerade och erfarna akademiker. De flesta som påbörjar en utbildning det närmaste året kommer att vara klara om ungefär fem år.

Bra utsikter för sjukhusfysiker

• Med liten konkurrens om jobben menas att det om fem år antagligen finns fler jobb än utbildade. Ett arbetsmarknadsläge med liten konkurrens om jobben innebär att arbetsgivarna har rekryterings-problem. Möjligheterna att få jobb är därmed mycket goda.

• Balans innebär att det kommer att finns ungefär lika många utbildade som det finns arbeten. Möjligheterna att få jobb kommer därmed att vara goda.

• Med stor konkurrens om jobben menas att det om fem år antagligen kommer att finnas fler utbildade än det kommer att finnas jobb.

Liten konkurrens om jobben år 2017 för naturvetare

Biomedicinsk analytiker
Cytodiagnostiker
Datavetare
Gymnasielärare i yrkesämnen
Kemist
Matematiker/Statistiker
Naturvetare inom arbetsmiljö
Naturvetare inom trädgård och landskap

Balans år 2017 för naturvetare

Biolog
Fysiker
Geovetare
Högskoleingenjör
Lantmästare
Lärare i grundskolans tidigare/senare år
Gymnasielärare allmänna ämnen
Lärare/Forskare vid universitet och högskolor
Miljö- och hälsoskyddsinspektör
Miljövetare
Naturvetare inom lantbruk
Naturvetare inom life science
Naturvetare inom miljö
Naturvetare inom skog
Sjukhusfysiker

Stor konkurrens om jobben år 2017

Inga naturvetaryrken spås ingå bland jobben som det blir stor konkurrens om, om fem år.

Du hittar rapporten om arbetsmarknaden för akademiker här.

Namnlös

Du gillar kanske också...