Presentera dig med en film

Ska du söka PRAO, annan praktik eller jobb kan det vara svårt att få fram vem du verkligen är i en text. Ofta får du presentera dig i konkurrens med många andra som vill ha samma möjlighet. Via en film ger du ett mer levande intryck. Filma själv och lägg ut på Youtube eller använd CV Plays verktyg. Det tar en kvart och det är helt gratis för dig som söker PRAO eller praktik.

En film ger annan information jämfört med en skriftlig ansökan på skärmen eller på utskrivet papper. Många minns en film mer än en konventionell ansökan. Du kan tydliggöra din personlighet, dina drivkrafter och ambitioner för att lättare hitta rätt i arbetslivet.

cvplaymindreEn sammanfattning av dig själv

Vill du inte göra manus själv och redigera din egen film finns ett verktyg som heter CV Play. Att söka jobb och praktik via film på nätet lär bli allt vanligare. Om några år kommer nästan alla som söker jobb skicka med ett filmklipp av sig själva.

En fördel med CV Play är att filmen blir kort – du har bara tio sekunder på dig att svara på varje given fråga. Filmen blir en minut lång. Som bilaga till sin film kan man lägga till ett skriftligt CV som de som registrerar sig på CV Play kan ta del av.

En annan fördel är att det är så enkelt. En film som du producerar på egen hand blir oftast längre. De allra flesta gör dessutom inte slag i saken att göra en film själva, det blir helt enkelt inte av, även om det med smart phones och youtube idag är så enkelt att nästan alla skulle kunna göra det.

En nackdel är att du inte kan redigera frågorna. Du får de frågor som CV Play anser vara bra och får lov att svara på dem, varenda end, oberoende av om du tycker att alla är bra eller inte.

Snabb produktion och gratis för unga praktikanter

Det tar en kvart att göra filmen och du kan välja om du vill lägga den publikt eller hålla den privat. Lägger du ut den privat kan du maila en länk till de du vill ska se den, till exempel praktikplatser eller arbetsgivare som du är intresserad av. Då kan endast de som du ger länken till se filmen.

Filmen härintill är gjord med en vanlig Iphone 4 som jag höll så långt ifrån ansiktet jag nådde.

Registrera dig på www.cvplay.se Det är gratis för alla att registrera sig med mailadress och lösenord, utan att göra film, och ger dig möjlighet att titta på CV Play filmer som andra har gjort och få mer information om verktyget.

Att göra film är endast kostnadsfritt för Prao/Praktik temat. Anpassat till dig som är ung finns idag två intervjuare under Prao/Praktik knappen.

Övriga teman för privatpersoner kostar 49 kronor. Du kan för denna engångskostnad spela in obegränsat antal Cvplay filmer och dela med de du vill. Det finns coacher som ställer frågor till dig på svenska eller engelska och fler språk är planerade senare i år.

Är du som arbetsgivare intresserad av en företagsanpassad mall i CV Play betalar du en startavgift. Priset beror på hur pass kvalificerad grafik du vill ha. En rörlig månadsavgift tillkommer som baseras på mängden filmer ni har behov av. Syftet är att öka möjligheterna att hitta rätt person vid en rekrytering.

Se en film gjord i CV Plays verktyg här

Gör en jobbsökarfilm på egen hand

En copywriter och en art director gjorde filmen “På jakt – en sorts arbetsansökan”. Efter mindre än en vecka hade filmen fått knappt 3000 visningar på Youtube. Chansen att nå arbetsgivare som inte har platsannons ökade markant. På några veckor hade de två killarna varit på 20 möten med presumtiva arbetsgivare och samarbetsparter. Kort därefter fick de jobb tillsammans på en reklambyrå.

pajaktPå Youtube kan du lära dig hur olika redigeringsprogram för film fungerar. Flera är gratis, bland annat Windows Movie Maker som fungerar fint om du har Windows som operativsystem på din dator. Allt går med vilja, tålamod och internet. Filmutrustning går att hyra och du kan även prova att filma med din kamera eller smarta telefon och se om kvaliteten duger.

Din passion för det du vill förmedla och ditt engagemang inom yrkesområdet är vad som ska framkomma. Det väger tyngre än proffsig inspelning med avancerad teknik. Använd kompisar som statister om du behöver. Visa filmen för personer som känner dig och som du har förtroende för innan du lägger ut den publikt. Skriv ett manus och en storyboard. Se till att den blir kort! Ju längre film, desto pratigare vilket innebär en större risk att tittaren tröttnar. Kanske kan du ha detta som en arbetsuppgift i skolan och få tillgång till hjälp, utrustning och redigeringsprogram.

Se filmen På jakt – en sorts arbetsansökan här

Ett annat exempel på en bra jobbsökarfilm hittar du här: annatjobb.nu

Du gillar kanske också...