Att tänka på inför sommarjobbet

Du får börja sommarjobba från det år du fyller 13. Då får du arbeta högst sju timmar/dag, med maximalt 35 timmar/vecka. Du får inte arbeta mellan kl. 20.00 och 06.00. Se tabellen för övriga regler gällande arbetstimmar.

Ålder Arbete/dag Arbete/v Inget jobb Sommarlov
13 – 14 7 tim 35 tim 20 – 06 Minst 4 v
15 8 tim 40 tim 20 – 06 Minst 4 v
16 – 17 8 tim 40 tim 22 – 06 el.
23 – 07
över 18 40 tim

Källa: av.se/arkiv/sommarjobb

Det finns människor som utnyttjar ungdomars brist på erfarenhet när det gäller arbetslivet. Gå därför aldrig med på att jobba svart eller att ”provjobba” gratis. Både du och din arbetsgivare ska vara helt på det klara med vad som gäller innan du börjar jobba. Du ska sköta dina arbetsuppgifter och komma i tid, din arbetsgivare ska se till att du blir schysst behandlad på din arbetsplats. Inte förhandlingsbart!

Innan du fyller 16 är du förbjuden enligt lag att sälja åldersreglerade varor som tobak eller alkohol. Arbetsgivaren får heller inte lämna dig som ensam ansvarstagare på arbetsplatsen. Att arbeta med farliga bekämpningsmedel, kemikalier eller allergiframkallande medel är förbjudet innan 18 års ålder. Fysiskt krävande eller farliga uppgifter där det finns risk för ras, elchock, att falla, etc. är förbjudna.

Du har rätt till att få ett anställningsintyg efter du har jobbat, för att ha papper på vad du har gjort. På det är intyget ska det stå hur många timmar du jobbat, hur mycket du har fått i lön och huruvida arbetsgivaren har betalat skatt. Det är heller aldrig fel att be om ett personligt omdöme från arbetsgivaren. Det kan hjälpa när du söker nästa jobb.

Vanliga frågor och svar om ungdomar i arbetslivet hittar du på LO:s ungdomssida

happy happy

Du gillar kanske också...