Jacob Molin, ung företagare: ”Nyckeln ligger i att brinna för vad man gör”

Det ligger en särskild stämning över Älvsjömässans lokaler. Gymnasieelever med namnlappar och titlar tryckta på sina tröjor skyndar runt mig på väg ut för att ta en paus från ståhejet inomhus, men leendet lämnar aldrig riktigt deras ansikten. Det här är dagen de har väntat på. Månaders arbete har lett fram till det här. De är produktionschefer, marknadsansvariga, verkställande direktörer, och många av dem är inte ens myndiga än.

handersomtalaruf2Det första valet görs så fort jag kommer in genom dörrarna. Vänster för Hus & Hem. Höger för Mode & Design. Rakt fram för Tjänster och Samhällsengagemang. Tricket är att försöka se lite upptagen ut, att gå igenom utställningssalen som om man vet var man är på väg. Annars blir man indragen i vartenda bås av ivriga försäljare, och trots att man gärna skulle vilja få chansen att prata med alla skulle det ta tid. Alldeles för mycket tid. För att kunna lägga en halvtimmes intervju på alla 240 montrar skulle jag behöva avsätta tre arbetsveckor… och då jobba in lunchen varenda dag. Jag har bara en dag på mig. Okej, snabba beslut! Höger får det bli.

Hyllor fyllda med färgglada necessärer och pennskrin fångar min blick och jag siktar in mig på Händer som talar UF.

– Necessärerna och pennskrinen är sydda av döva kvinnor i Moçambique. Vi tror väldigt mycket på hjälp till självhjälp och de här kvinnorna får ingen hjälp av regeringen. De är diskriminerade eftersom de inte pratar, säger Maria Nordin som går andra året på Procivitas Helsingborgs ekonomiprogram.

De små accessoarerna är sydda i färgglada tyger, med plasttäckta insidor för att inte innehållet ska färga av sig. De håller hög kvalité och det lilla märket med företagets logotyp är tydligt utmärkt. Det är inte så konstigt att den har fått extra uppmärksamhet; logotypen är anledningen till att Händer som talar UF fått en plats i tävlingen. De vann Årets logotyp i Skånes regionala UF-tävling.

– Om det är något vi har fått lära oss här så är det att ingenting kommer gratis. Det har varit mycket jobb och det har ibland varit svårt att arbeta tillsammans med samma människor under lång tid. Samtidigt har det varit jättehäftigt att gå från bara en idé till färdig produkt, säger Maria Nordin med ett stort leende.

De säljer en necessär till mig och jag tar mig vidare in bland båsen. Efter att ha köpt två t-shirtar från North Luminum UF har jag inga kontanter kvar när jag närmar mig Give Away UF, som säljer återanvändningsbara presentpåsar i tyg. Perfekt om man inte vill använda omslagspapper som tar på miljön. Jag lovar att komma tillbaka när jag varit vid bankomaten. Många montrar inne på mässan tar kort eller Swish, men vissa kan bara hantera kontanter. Mässpriser gäller, givetvis.

plantituf2Okej, rond två. Den här gången tar jag till vänster så fort jag kommer in och fastnar framför ett bås som ser ut som någons växthus, med torkade blommor, terrakottakrukor och ett par grönmålade fönsterrutor som står lutade mot väggen.

– Här säljer vi odlingskit, så man kan odla färska kryddor hemma, säger Lydia Berg, VD för Plant It UF.

Hon visar den lilla lerkrukan som tillhör kittet, samt den lilla jordbriketten man planterar i. Det finns två olika fröer att välja mellan, persilja och basilika. Lydia Berg och kompanjonen Matilda Ström kommer från NTI-handlingsgymnasium Odenplan i Stockholm, där de går i tvåan på Handels- och administrationsprogrammet.

– Jag hade hört om UF för ganska länge sedan, säger Matilda Ström.

– Det var en anledning för mig att välja just Handels, inflikar Lydia Berg. Det ligger rätt i tiden att välja det.

Eleverna är själva ansvariga för att skaffa kapital till sina företag. Det kan ske genom sponsorer, privata investeringar eller försäljning, men de får inte ta lån. Plant It UF har däremot inte behövt några sponsorer för att få till en snygg monter. Mycket av vad de har skaffat är återanvänt.

– De här fönstren hittade vi i en gammal lada! säger Lydia Berg glatt.

sweholderuf2Mitt emot dem står en monter som ser ut som ett mellanting mellan ett badrum och en snickarverkstad. Killarna som står där, från tredje årets ekonomiprogram på Värmdö Gymnasium, har goda anledningar att vara hoppfulla inför finaltävlingarna. De vann Bästa UF-företag i Stockholms regionala tävling i februari. Jag berättar för dem att jag var här då men inte fick chansen att prata med dem.

– Vi har gjort om montern sen dess, säger Jacob Molin. Den var helt vit då, men vi fick rådet att ändra om den lite, så att den inte skulle se så steril ut. Vi tog in snickarbänken och lyckades få till en snygg övergång.

Han visar SWEholders produkt, en egensnidad krok för handdukar, med en stark magnet som gör att man inte behöver oroa sig för att handduken ska trilla ner på golvet. Jag får en ordentlig genomgång om hur kroken sätts upp. En limsats skickas med varje såld krok, eftersom borrhål i badrum lämnar efter sig ett fult hål där fukt kan tränga in.

– Vi är en man kort idag, men vi har fått runt 200 hängare sålda ändå… Vi visste ingenting om det här när vi började, men vi bestämde oss för att ta skolan på allvar. Vi tror starkt på att nyckeln till att bli anställd är att brinna för vad man gör, säger Jacob Molin.

Inte bara för Ekonomi

Trots att många på mässan kommer från Handels eller Ekonomiprogrammen är det inte bara de som kan få tillfälle att läsa UF-kurser. Sara Juto, Johanna Fredricsson och Olivia Lönn läser Samhällsvetenskap med inriktning Beteendevetenskap på Katedralskolan i Uppsala. De kan läsa entreprenörskap som tillval.

– Vi ville komma på något riktigt samhällsnyttigt. Då läste vi en artikel i tidningen om en kvinna som hade blivit attackerad i sitt hem och vi tänkte att hon hade kunnat bli hjälpt om hon hade något alarmsystem. Då kom tanken på den här appen, säger Olivia Lönn.

notaloneuf2Appen i fråga heter Not Alone och är ursprungligen designad för att vara lättillgänglig när man känner sig osäker på att gå hem själv sent på natten. Man sätter igång appen, pluggar i sina hörlurar och lyssnar på lugnande musik. Om någonting skulle hända rycker man ur hörlurarna. Då går ett nöd-SMS till en förutbestämd kontaktperson, med koordinater utsatta. På det viset kan hjälp komma snabbt utan att förövaren vet om att någon är på väg.

– Det var så det började i alla fall. Men nu i efterhand har vi insett att det finns massor med ställen då Not Alone kan användas. Till exempel var det en äldre man som kom fram till oss häromdagen och sa att han brukar vara ute i skogen mycket och plocka svamp. Om han skulle gå vilse, skulle appen kunna hjälpa honom då? Och då insåg vi att ja, det skulle den ju! skrattar Johanna Fredricsson.

De fick hjälp att utveckla och programmera appen av sina rådgivare, men idén och designen är deras egen. Tjänsten vann Årets produktutveckling, Årets tjänst och Årets företag i Uppsala län.

– Det har betytt väldigt mycket för oss och andra. Målet är definitivt att starta aktiebolag i framtiden, men nu kommer vi ju att splittras, säger Johanna Fredricsson.

De låter sig däremot inte nedslås. Visst att framtiden kan vara lite osäker just nu, men de är övertygade om att det kommer ordna sig.

”Det är ju ändå mässa”

giveawayufNedtyngd av tunga kassar men betydligt lättare om plånboken tar jag mig runt tillbaka mot Mode & Designavdelningen. Lite pengar har jag nog kvar, så att det ska räcka till en sån där presentpåse… Vad tycker de på Give Away UF om mässan då?

– Det är viktigt att börja prata med folk. Man får verkligen inte vara blyg om man ska få något sålt, säger Louisa Johansson.

– Montern var svår. Det gäller att berätta vad man håller på med och samtidig få folk nyfikna, inflikar kompanjonen Amanda Elofsson.

De båda och resten av teamet bakom Give Away UF, Lisa Berg och Isabella Johansson, går sista året på Brinellgymnasiet i Näsjö. De läser ekonomi.

– När vi gick i tvåan fick vi se treornas företag och det har varit mycket inspiration, säger Louisa Johansson. Vi fick åka till både Jönköping och Stockholm på klassresa just för att förbereda.

Deras önskningar om framtiden ekar mångas på mässan. Ingen vet säkert hur den kommer te sig, men förhoppningarna är stora och de skulle tycka det var jättekul ifall de kunde fortsätta driva företag. Men nu till sommaren måste alla UF-företag avvecklas. Även om de kan fortsätta drivas så skulle samma regler gälla för dem som för alla andra företag.

Jag gräver igenom min plånbok. Den minsta presentpåsen kostar 25 kronor. Trots grävandet är jag fortfarande två kronor för kort och jag suckar frustrerat. Gå till bankomaten igen? Hur har jag kyckats spendera så mycket pengar?

– Det är okej, säger Louisa Johansson och ler. Vi kan ta den för 23.

Hennes ögon tindrar.

– Det är ju ändå mässa.

Mer om Händer som talar UF
Mer om North Luminum UF
Mer om PlantIt UF
Mer om SWEholder UF
Mer om Not Alone UF (ladda ner appen!)

Du gillar kanske också...