Spetsa betygen i sommar

spraksnilleAllt fler ungdomar väljer att lägga ner tid under delar av sommarlovet på att förbättra sina betyg. Tidigare har det mest handlat om matte och NO, men vikten av goda språkkunskaper kommer mer och mer i fokus. Att plugga på sommaren behöver inte vara tråkigt, det finns gott om tid att investera i nya kunskaper.

Timothy Doner (se bild) är 16 år och har lärt sig 22 språk. Han kan inte bara prata med folk i många länder, han har dessutom lärt sig språken på egen hand. Till att börja med studerar han grammatiken. Därefter tittar han på språkets struktur. Han går vidare och lär sig mer och mer genom att läsa nyheter, lyssna på texter i låtar, läsa chattar och chatta och skypa själv med invånare som talar språket i respektive land.

– Jag lärde mig hebreiska och arabiska på skoj, sedan växte det som en hobby, säger Timothy Doner, och berättar att han lärde sig latin när han gick i sjuan.

Här kan du se en film när 16-årige Tim talar 20 av de 22 språk han kan. Såvitt YRMiS kan bedöma behärskar han dem riktigt bra.

Bättra på betygen på lovet

Åk utomlands
En språkresa är lika mycket en resa som en språkkurs. Bo i en inhemsk familj och ta in språket med alla sinnen. Du hör det, du läser det på skyltar och i tidningar, du känner smaken av kulturen i maten du äter, du luktar vindarna, blommorna och tången och du känner värmen och atmosfären. Det finns många arrangörer att välja på om du inte kan göra det genom egna kontakter eller tar direktkontakt med utbildningar på plats. Du kan också plugga språk samtidigt som du får utöva din favoritsport. Arrangörerna är många, till exempel EF, STS, Bleuberry, ESL, Avista och Upgrades Education.

Privatundervisning
Många företag erbjuder privatundervisning, både i grupp och individuellt. Till exempel Smartstudies, My Academy och Studybuddy.

Sommarskola i kommunen
Många kommuner erbjuder extraundervisning under sommaren, framför allt till elever på högstadiet eller gymnasiet som inte har lyckats få godkända betyg i svenska, engelska eller matte. Prata med din studie- och yrkesvägledare, hon eller han har säkert mer information om vad din kommun gör i sommar för att hjälpa elever som är intresserade av att studera på lovet.

Kommer du inte in på den utbildningen du vill – sök dig utomlands
Livet är fullt av möjligheter. Lyckas du inte höja dina betyg tillräckligt för att komma in på den utbildning du vill eller få tillräckligt bra resultat på högskoleprovet, finns möjligheten att studera utomlands till det yrke du siktar på. Få utbildningsplatser för att bli läkare i Sverige gör att många svenskar väljer att studera till läkare utomlands till exempel.Här hittar du mer information om studier till olika yrken i andra länder, kostnader, antagningskrav och omfattning.

Du gillar kanske också...