Sommarjobb utan skatteavdrag

sommarjobbSnart är det sommarlov och ni är många som ska ut på arbetsmarknaden. Det är ett bra sätt att lära dig mer om vad du själv värdesätter på en arbetsplats. Du som jobbar extra på kvällar, helger eller lov och tjänar mindre än 18 824 kronor under hela 2013 behöver inte betala skatt om du fyller i ett speciellt intyg. Gör det i god tid och lämna det till din arbetsgivare före första löneutbetalningen. Intyget hittar du på Skatteverkets hemsida, här.

Tjänar du mer än 18 824? Jämka på webben!

Du som i år tjänar mer än 18 824 kronor ska betala skatt på din lön. Skatteavdraget kan bli för stort för dig som bara jobbar extra. Du som  sommarjobbar eller har ett extrajobb, och därmed inte så hög årsinkomst, kan ansöka om ‘ändrad preliminär A-skatt’. Det kallas jämkning och görs för att rätt skatt ska dras från början. En sådan ansökan om jämkning tar några veckor för Skatteverket att behandla. Beslutet du får från Skatteverket lämnar du sedan till arbetsgivaren, helst innan sommarjobbet drar igång. Du kan använda blanketterna i broschyren som vi länkar till här nedan eller jämka direkt på webben hos Skatteverket, det är snabbast och enklast.

Broschyr om sommarjobb och extrajobb – information till skolungdom och studerande

Om du betalar för mycket i skatt

Har du betalt för mycket i skatt betalar Skatteverket tillbaka det, men det kan ske först nästa år. Du som sommarjobbar vill nog få ut så mycket som möjligt av lönen på en gång. Ansök därför om jämkning på Skatteverkets webbplats, det är enkelt och smidigt.

Skaffa referenser och erfarenhet

För att öka dina chanser att få jobb, nu och i framtiden, är referenser och erfarenhet guld värda. Utan erfarenhet är det svårare att söka jobb, utan jobb är det svårt att få erfarenhet. Ett sommarjobb eller extrajobb, vilket det än är, gör att du kan hänvisa till personer och arbetsplatser. Att du har haft ett eller flera jobb visar att du har tagit ansvar, anpassat dig till tider, regler och ofta arbetskamrater och chefer och bidragit till arbetsgivarens mål. Se till att göra ditt bästa och ett gott intryck. När du slutar, fråga om du kan få ha någon eller några personer som referenser inför kommande jobb som du vill söka och få. Notera noga deras hela namn och telefonnummer och spar det på ett säkert ställe där det inte kommer bort. Bra referenser kan vara avgörande när du i framtiden söker jobb bland många andra sökande som har liknande utbildning och kompetens.

Är du arbetsgivare och anställer ungdomar i sommar?

Du som är arbetsgivare och tänker anställa sommarjobbare kan se till att de får rätt skatteavdrag från början. Ladda ner blankett SK4301 för de du anställer från Skatteverket här.

Du gillar kanske också...