Pepp på 2015 – Tre saker du inte får missa!

Det har regnat och ruskat mycket på senare tid här i YRMiS HQ. Helst vill vi gömma oss under varma filtar och inte komma ut förrän någon gång i april. Men då tänker vi på alla roliga saker som händer 2015, med mässor och festivaler och allt vad det är, och snart kommer det faktiskt att vara sommar igen! Här är vår ”taggningstopp-tre” för 2015, plus en liten specialare som vi är särskilt spända på.

1. Ung Företagsamhet

ungforetagsamhetVad? Ung Företagsamhet låter gymnasieelever prova på affärslivet genom att skapa och driva ett företag. Eleverna får själva komma på en tjänst eller en produkt att sälja, marknadsföra sitt företag och skaffa startkapital. På en UF-mässa får eleverna chansen att visa upp sin affärsidé och dessutom tävla. Vinnarna av regionala mässor kommer direkt till SM i UF-företagande i maj, där de kan tävla om titlar som Årets Vara, Årets Design eller Årets Affärsplan.

När och var? 18-19 februari 2015. Våga Vara Egen, Stockholms regionala UF-mässa. Stockholmsmässan, Älvsjö.
9 mars. Regionala UF-mässan. Conventum Arena, Örebro.
11-12 maj. SM i UF-företagande. Stockholmsmässan, Älvsjö.

Hemsida: http://www.ungforetagsamhet.se/uf-foretagande

2.SciFest i Uppsala

scifestVad? Vetenskapsfestival som i år har tema: Livet och den senaste teknologin. Festivalens syfte är att väcka barn och ungdomars intresse för vetenskap och teknik med hjälp av lekfull pedagogik. Det kommer finnas fullt av roliga workshops att delta i och konstiga saker att peta på ! Vi kommer vara närvarande under festivalen och förhoppningsvis inte ha sönder något. Se trailer här!
När? 19-21 mars 2015. 19-20 mars är till för skolor, från mellanstadiet upp till gymnasiet, och den 21 är öppet för allmänheten. Bokning kommer igång som tidigast i januari, YRMiS håller er uppdaterade!
Var? Multi-hallarna på Fyrishov, Uppsala.

Hemsida: http://www.scifest.uu.se/

3.WorldSkills (Yrkes-VM) i São Paulo

saopaulowsVad? En tävling i yrkesutövning där över 1000 deltagare kämpar om segern i grenar som svetsning, webdesign, snickeri och bilmålning. Åldersgränsen för de flesta tävlingar är 22 som äldst, men många tävlande går på gymnasiet. (YRMiS önskar påminna att det är okej att känna sig retroaktivt otillräcklig som tonåring på grund av alla fantastiska gymnasieelever som gör häftiga saker. Det är verkligen lugnt. Det enda vissa av oss minns från vår gymnasietid är att vi mest grävde i fickorna efter mynt att köpa fika med.)

WorldSkills är till för att uppmärksamma yrkesutbildningar och främja ett utbyte mellan arbetskollegor från olika länder. I det senaste WorldSkills, i Leipzig, Tyskland 2013, tog Sverige fem medaljer totalt: två brons, två silver och ett guld.
När? 11-16 augusti 2015.
Var? São Paulo, Brasilien. (Så om ni har vägarna förbi…) Men vi som inte kan åka till Sydamerika för att följa yrkeslandslaget kan hålla oss uppdaterade via Internet.

Hemsida: http://www.worldskillssaopaulo2015.com/en/ (engelska) http://worldskills.se/ (svenska)

SPECIALARE

yrmis-red

YRMiS egna gymnasiesida lanseras! Äntligen är det dags. Vi arbetar oförtröttligt på att leverera den bästa tjänsten vi kan, och nu kombinerar vi YRMiS med en databas av alla gymnasieskolor i landet. Den är fortfarande gratis för alla skolor att använda, både lärare och elever, och gymnasieskolor får en chans att presentera sig så tidigt som möjligt, för så många som möjligt.

Du gillar kanske också...