Billackerare – Camille

https://www.youtube.com/watch?v=qqLEPw1rBig

FRÅGOR OM YRKET

Vilken utbildning behöver man för att bli billackerare?
För att bli billackerare väljer du fordonsprogrammet. Utbildning till lackerare ges som lokal inriktning med riksrekrytering av vissa skolor, genom lokala kurser av andra.

Hur ser framtiden ut för billackerare, och finns det några utvecklingsmöjligheter?
Framtiden ser mycket god ut, det är brist på billackerare idag och stora pensionsavgångar av 40-talisterna gör att det kommer att finnas stor efterfrågan på arbetskraft framåt också. Det finns även stora utvecklingsmöjligheter. Traditionen är att man börjar ”på golvet” och sen blir man erbjuden mer kvalificerade jobb inom företaget om man visar framfötterna och vill!

Vad tjänar man som billackerare, är det många som startar eget?
Ingångslön ligger mellan 18 000 – 20 000. Efter tre år i yrket brukar löneläget vara runt 25 000 – 26 000kr. Detta är dock snittlöner, just nu är det arbetstagarnas marknad! Det är däremot inte så vanligt att man startar eget på grund av stora investeringskostnader.

Finns det några personliga egenskaper man bör ha för att bli en bra billackerare?
Det gäller att ha tålamod, det tar tid och man blir aldrig helt fullärd. I övrigt så bör ska man ha ett öga för färg och ha den rätta känslan i handen.

Hur upplevde du studietiden som tjej i en mansdominerad utbildningsinriktning?
Min studietid som tjej i ett mansdominerande yrke har för mig endast varit positivt! Det är klart att folk undrade vad en liten blond tjej som mig gjorde på en fordonsutbildning? Och det är ju inte så konstigt, jag stack faktiskt ut en del från den grabbiga mängden. Jag såg ingen anledning till att ändra min personliga stil bara för att jag gick fordon, jag var ju fortfarande tjej som älskade smink, kläder, hår, naglar, shoppning osv. Jag hade otroligt proffsiga lärare, de såg mig som en elev och inte som en liten tjej. Jag fick ingen extra hjälp bara för att jag var tjej, jag fick kanske slita lite hårdare med en del tyngre lyft men det var för att jag var klen haha! Jag har träffat mina bästa vänner någonsin på utbildningen! Två utav grabbarna har lovat att vara mina brudtärnor om jag någon gång gifter mig! Under skoltiden var jag omringad av killar och det är jag även nu i arbetslivet. Jag har jobbat som billackerare i ca 2 år nu och trivs otroligt bra. Mitt val av utbildning förändrade mitt liv på ett sätt som jag inte tror en annan utbildning hade gjort! Jag har varit med om så otroligt mycket! Jag har tagit gesällbrev i Danmark, mekat Porsche i ett race team, motivlackerat på en hel del mässor, tränat i Danmark och Belgien inför VM, blivit svensk mästare och deltagit i Svenska yrkes landslaget, tävlat i yrkes VM i Kanada, Fast jobb direkt efter studenten. Nu tävlar jag i ett rallyteam som Co-driver mot en del av svenska eliten! Håller motivlackerings kurser på Gymnasieskolor och i mars håller jag min första kurs utanför Sveriges gränser. Jag tror inte att man behöver superkrafter för att kunna jobba inom ett mansdominerat, att vara målinriktad och visa respekt för varandra kommer man långt med alla fall enligt mig! Jag kan inget annat säga än att det behövs mer tjejer som vågar gå mot strömmen! Och ni är varmt välkomna in i min värld!! // Camille Cederlund

Du gillar kanske också...