Undersköterska – Lars

https://www.youtube.com/watch?v=P7p3g7ZLE1k

FRÅGOR OM YRKET

Hur ser framtiden ut för undersköterskor?
Framtidsutsikterna är goda, speciellt på sikt. Det är ett brett arbetsområde med möjlighet att specialisera sig inom en mängd områden.

Vilka personliga egenskaper bör man ha för att bli en bra undersköterska?
Man måste vara empatisk och flexibel. Självklart är det även viktigt att vara ansvarsfull och stresstålig. Yrket är ganska fysiskt så det är bra om man har en god fysik.

Vad tjänar en undersköterska?
Det varierar men från och med april 2009 kommer lägstalön efter ett år i yrket vara 17.000 kronor i månaden. Beroende på lokala avtal och egen arbetsinsats kan lönen ligga uppåt 20 000 plus eventuell OB-ersättning.

Vilken utbildning behöver man för att kunna arbeta som undersköterska?
Man ska ha gått omvårdnadsprogrammet på gymnasienivå.

Hur upplevde du studietiden som kille i en kvinnodominerad utbildningsinriktning?
Tiden på gymnasiet gick förvånansvärt lätt. Visst fick man kommentarer om att man gick på en “kvinnolinje” eller en “homolinje” men det avtog efter de första veckorna. Tjejerna var stort stöd och man får säga att gymnasietiden var den roligaste tiden i mitt liv. Det som jag tror är viktigast för att klara sig igenom 3 år av kommentarer är att ha ett mål och bra kompisar runt om. Allt det hade jag och tack vare dem så kunda jag vinna omvårdnads-SM, få en femteplats i VM och bli den bästa manliga vårdaren i världen! Jag har aldrig skämts för mitt yrkesval.

Finns det behov av manlig personal inom vård och omsorg i framtiden? Vad behövs för utbildning om man vill jobba inom omsorgen för funktionshindrade som till exempel assistent/vårdare, om man som vuxen man/kille vill sadla om till omsorg/vård?
Det finns behov av både manlig och kvinnlig personal, men eftersom män är underrepresenterade är vi extra glada för att få fler män. Kravet är att du går en omvårdnadsutbildning på gymnasial nivå. Då kan du också arbeta med funktionshindrade. De ämnen du läser på KomVux är s.k. karaktärsämnen, d.v.s dom som är yrkesinriktade. Om du läser på distans, väljer du själv hur snabbt du vill genomföra din utbildning. Ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare på förslagsvis Arbetsförmedlingen så får du hjälp med att gå vidare.

Du gillar kanske också...